UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

Oświadczenie ws. współpracy Andrzeja Jacyny z WSW

09-03-2017

Oświadczenie ws. współpracy Andrzeja Jacyny z WSW

W związku z informacją jaka pojawiła się  na stronach katalogowych Instytutu Pamięci Narodowej – Oddział w Lublinie sugerującą tajną współpracę w czasach PRL przewodniczącego Międzyzakładowej Organizacji Związkowej w ZA Puławy kolegi Andrzeja Jacyny z Wojskową Służbą Wewnętrzną, informujemy, że Zarząd Regionu Środkowo-Wschodniego  NSZZ „Solidarność” w Lublinie podejmie działania, które  będą zmierzały do gruntownego zbadania tej sprawy. W tym celu zamierzamy zwrócić się do IPN – Oddział w Lublinie z prośbą o udostępnienie nam pełnych  zapisów ewidencyjnych i dokumentów archiwalnych dot. sugerowanej przez IPN współpracy Andrzeja Jacyny z organami WSW. W razie potrzeby o  pomoc w ocenie tych dokumentów zwrócimy się do ekspertów. Dopiero wówczas  możliwe będą w tej sprawie dalsze działania jakie podejmie Zarząd Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność”.

Pragniemy również poinformować, że  Pan Andrzej Jacyna  stanowczo zaprzeczył, jakoby w  czasach PRL współpracował z organami Wojskowej Służby Wewnętrznej i zamierza on zwrócić się  w tej sprawie z wnioskiem
o tzw. autolustrację,  której wyniki przedłoży Zarządowi Regionu.

O ostatecznym rezultacie wyjaśnienia tej sprawy będziemy informowali opinie publiczną.

Regionu Środkowo-Wschodniego
NSZZ „Solidarność”