UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

Odsłonięcie tablicy pamiątkowej w Hrubieszowie

09-05-2017

Odsłonięcie tablicy pamiątkowej w Hrubieszowie

W dniach 29-30 kwietnia w Hrubieszowie miało miejsce czwarte spotkanie więźniów stanu wojennego osadzonych w Zakładzie Karnym w Hrubieszowie w latach 1982-1984. Oficjalnego otwarcia dokonali była i obecny przewodniczący Oddziału Hrubieszów NSZZ „Solidarność Jadwiga Mazur i Radosław Wysocki oraz jeden z byłych osadzonych w ZK Longin Chlebowski - działacz opozycji w PRL z Łodzi. Wśród gości byli m.in. ks. prałat Tadeusz Pajurek, były kapelan ZK w Hrubieszowie w okresie stanu wojennego oraz obecny dyrektor ZK w Hrubieszowie.

Program uroczystości był rozłożony na dwa dni. Pierwszego dnia odbyła się projekcja multimedialna prac wykonanych przez więźniów politycznych osadzonych w latach 1982-1984. Szczególny nastrój wprowadziła młodzież ze szkół podstawowych w Hrubieszowie.

Wprowadzenie do refleksji na temat stanu wojennego rozpoczęło się od wykładu prof. Mirosława Piotrowskiego, dotyczącego wprowadzenia stanu wojennego w Polsce 13 grudnia 1981 r. Następnie do wspomnień przeszli byli więźniowie, wymieniając się różnymi szczegółami i zabawnymi historyjkami  z okresu przebywania w ZK w Hrubieszowie.

Nastrój tej atmosfery przeniósł się na spotkanie po latach przy kolacji. Podczas posiłku dyskutowano na temat obecnej sytuacji politycznej, a w szczególności o kondycji wymiaru sprawiedliwości w Polsce. Więźniowie wyszli z inicjatywą wydania oświadczenia  w sprawie Sadu Najwyższego i jej prezes Małgorzaty Gersdorf.

W niedzielę 30 kwietnia odbyło się odsłonięcie pamiątkowej tablicy na ścianie przy wejściu do Zakładu Karnego w Hrubieszowie. Odsłonięcia tablicy dokonali przewodniczący Oddziału Hrubieszów NSZZ „Solidarność” Radosław Wysocki, przedstawiciel więźniów Longin Chlebowski i dyrektor Zakładu Karnego w Hrubieszowie.

Po odsłonięciu tablicy w intencji więźniów politycznych i ich rodzin w kaplicy więziennej została odprawiona Msza św. pod przewodnictwem obecnego duszpasterza więziennego. Służbę liturgiczną pełnili osadzeni więźniowie, co nawiązywało do ponurych lat stanu wojennego. Na uroczystości wystawiono trzy poczty sztandarowe NSZZ „Solidarność”. Po Mszy św. nastąpiło zwiedzanie jednego z największych i najnowocześniejszych zakładów karnych w Polsce.