UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

NSZZ „Solidarność” współpracuje z młodzieżą

28-09-2017

NSZZ „Solidarność” współpracuje z młodzieżą

26 września br. 700 uczniów lubelskich liceów ogólnokształcących odpowiedziało na zaproszenie Fundacji „Ruchu Solidarności Rodzin”, aby wspólnie ułożyć z parasolek wielką flagę miasta Lublina. Była to wielka lekcja i promocja lokalnego patriotyzmu. W wydarzeniu uczestniczyło 700 najlepszych lubelskich licealistów z klas z najwyższą średnią ocen w nauce.

Uczniowie podczas akcji na Placu Zamkowym, tryskali świetnym humorem. Ani przez chwilę nie mieli żadnych wątpliwości, aby być w sercu miasta i w ten niecodzienny sposób w rytmach muzyki zaznaczyć swoją więź z Kozim Grodem.

Młodzież - muzycznie zagrzewana ze sceny przez rapera Tomasza „Dolara” Dymka - ułożyła na Placu Zamkowym flagę Lublina z białych, zielonych i czerwonych parasolek. W finale eventu uczniowie rozwinęli wielki herb miasta – Lubelskiego Koziołka.

Warto przypomnieć że Region od wielu lat angażuje się w przywrócenie należnego miejsca herbowi miasta. - „Aktywni, młodzi, zdolni ludzie to największy skarb i potencjał Lublina. Ci, którzy są dziś tutaj obecni, to przedstawiciele klas z najlepszymi średnimi w swoich szkołach. W Lublinie, w szkołach średnich uczy się tysiące ludzi, od lat mówi się o potrzebie zatrzymania ich w mieście, po to aby kontynuowali naukę na lubelskich uczelniach. Bardzo zależało nam na tym aby tą zdolną i mądrą młodzież włączyć w obchody 700-lecia Lublina aby nas fajnie postrzegali” - podkreśla Marek Wątorski, pomysłodawca przedsięwzięcia, prezes Fundacji „Ruchu Solidarności Rodzin”.

Uważam, że powinniśmy brać udział w takich uroczystościach, jak urodziny miasta, dlatego chętnie włączyłam się do tej inicjatywy - dodała Agata Baran, uczennica II klasy w XXVII LO.

Nad całością projektu czuwał Michał Sieńko, we współpracy z Jarosławem Koziarą, przy wsparciu wolontariuszy uczniów z Lubelskiego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego podopiecznych Macieja Powały-Niedźwieckiego, a także pracowników Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność”.

To kolejna inicjatywa NSZZ „Solidarność” związana z obchodami jubileuszu 700-lecia Lublina. Przypomnijmy, że w lipcu br., Fundacja „Ruchu Solidarności Rodzin” zorganizowała w Ogrodzie Saskim spacer z historią w tle, z naciskiem na promocję Lubelskiego Lipca 1980. Od września rozpoczęto również realizację ważnego projektu na placu Lecha Kaczyńskiego – DZIECIĘCĄ GALERIĘ PARKOWĄ.

Region dziękuje Pani Dyrektor Wydziału Oświaty i Wychowania Ewie Dumkiewicz-Sprawce, wraz zastępcami za pomoc i wparcie inicjatywy, a także kieruje wyrazy podziękowania dla Dyrektorów LO miasta Lublina.

Materiały medialne:

Dziennik Wschodni>>>