UWAGA! W sierpniu i wrześniu 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

Nowa książka o bł. ks. Jerzym Popiełuszko

20-08-2015

Nowa książka o bł. ks. Jerzym Popiełuszko

Ostatnimi czasy na rynku wydawniczym ukazała się najnowsza publikacja pochodzącego z Grybowa, doktoranta Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II, Pana Grzegorza K. Szczeciny pt: ,,Aktualność przesłania moralnego bł. ks. Jerzego Popiełuszki w perspektywie przemian społecznych w Polsce po 1989 roku”. Bardzo miło nam poinformować, iż w gronie wielu instytucji i mediów – patronem jest także NSZZ „Solidarność” Region Środkowo-Wschodni.

W recenzji wydawniczej, napisanej przez ks. dra hab. Tomasza Moskala z Katedry Historii Kościoła w Czasach Najnowszych, Metodologii i Nauk Pomocniczych KUL, czytamy: "W ostatnich latach wielu naukowców podejmowało badania nad wydarzeniami, instytucjami czy chociażby życiem postaci z powojennej Polski. Poznanie tych opracowań z jednej strony poszerza naszą wiedzę o tym trudnym okresie, wydobywa na światło dzienne szereg zapomnianych osób i podejmowanych przez nie inicjatyw, z drugiej umożliwia doskonalenie warsztatu naukowego badacza czasów współczesnych. W nurt tych badań wpisuje się opracowanie Pana Grzegorza Kamila Szczeciny, dotyczące przesłania moralnego błogosławionego męczennika lat 80-tych XX wieku".

Autor skupił się nie tylko nad przedstawieniu sylwetki błogosławionego i na dogłębnej analizie Jego kazań, które zostały opracowane w kluczu: prawda, wolność i godność osoby ludzkiej, sprawiedliwość, solidarność, ale przede wszystkim Pan Szczecina ukazał aktualność głoszonych wartości w dobie współczesnych zagrożeń czyhających na człowieka, a o których mowa w trzecim rozdziale książki.

Warto nadmienić, że publikacja zawiera "Słowo Biskupa" Ryczana – osoby bardzo mocno związanej ze Solidarnościowym środowiskiem, skierowanym do Czytelników.

Ks. Moskal puentuje recenzję słowami: „Książkę Pana Grzegorza Kamila Szczeciny uważam za nowatorską w zakreślonym temacie, ubogacającą naszą wiedzę nie tylko o biogram ks. Jerzego, ale przybliżającą aktualność jego postaci współczesnemu człowiekowi".

Istnieje możliwość zakupu książki z puli egzemplarzy autorskich pod tel. 731 989 933; bądź przez e-maila:grzesszczecina@interia.pl

Zapraszamy do zakupu!