UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

Msza św. w intencji Ojczyzny

21-08-2017

Msza św. w intencji Ojczyzny

W zeszłą sobotę w Kościele Rektoralnym św. Piotra Apostoła w Lublinie sprawowana była Msza św., w intencji Ojczyzny. Mszę św. odprawili ks. rektor Bogusław Suszyło i ks. prał. Sławomir Laskowski, proboszcz parafii MB Królowej Polski w Lublinie, który wygłosił również homilię.

Ks. Laskowski wspomniał o niedawno obchodzonej rocznicy Bitwy Warszawskiej, gdzie z całą mocą została okazana moc Boża. Nadmienił, że naród polski przetrwał trudne czasy i będzie w rekach Boga narzędziem, o ile zachowa chrześcijański wymiar Ojczyzny. –  Należy zachowywać prawo i przestrzegać sprawiedliwość Bożą. Wtedy intencja modlitwy za Ojczyznę przyniesie piękne owoce – powiedział duchowny.

Kapłan podkreślił zarazem, że powinniśmy bronić się przed napływem z różnych stron, a w szczególności z Zachodu ideologii niszczących katolickie korzenie naszego narodu. – Nie pomożemy naszej Ojczyźnie, jeżeli nie pomoże nam Jezus Chrystus, dlatego życie nasze skierowane powinno być ku Bogu z prośbą o wstawiennictwo – zaznaczył duchowny.

Podczas Mszy św. modlono się również za zmarłego 18 sierpnia 1976 r., w niewyjaśnionych okolicznościach ks. Romana Kotlarza, Sługi Bożego jednej z podradomskich parafii i działacza opozycji demokratycznej. Faktem jest, że przed trafieniem do szpitala był kilka razy pobity przez „nieznanych sprawców” za to, że był na ulicach Radomia podczas rewolty w 1976 r. oraz za modlitwy w kościele w intencji represjonowanych robotników przez reżim komunistyczny.

Po Mszy św. uczestnicy ucałowali relikwie bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Każdego 19 dnia miesiąca wierni gromadzą się w Kościele św. Piotra Apostoła, aby modlić się w intencji Ojczyzny. Zamordowany 19 października 1984 r., kapelan „Solidarności” dekretem Stolicy Apostolskiej z 2014 r., został ogłoszony patronem NSZZ „Solidarność”.

Tomasz Kupczyk

Galeria>>>