UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

Międzyprzedszkolny Przegląd Prac pt. „Herb Lublina"

06-04-2017

Międzyprzedszkolny Przegląd Prac pt. „Herb Lublina"

Dziś, w ramach obchodów 700-lecia Lublina, pod patronatem Fundacji  „Ruchu Solidarności Rodzin”, odbył się Międzyprzedszkolny Przegląd Prac Plastyczno –Technicznych pt. „Herb Lublina”. Zorganizowany został w siedzibie Zarządu Regionu Środkowowschodniego NSZZ „Solidarność”. Wystawę uświetniły występy dzieci z Przedszkola nr 7. Pociechy śpiewały i tańczyły oraz recytowały wiersze ukazujące piękno Lublina. Na zakończenie uroczystości wręczono wyróżnionym dyplomy oraz nagrody.

Przegląd Prac Plastyczno-Technicznych pt. „Herb Lublina” to bardzo ważna i potrzebna akcja promująca symbol miejski Lublina.

Trzeba jednak zaznaczyć, że jeszcze znaczna część lublinian niewiele wie  na temat tego symbolu, który wciąż jest mało widoczny w mieście. Powinno się zatem zadbać o to, aby był on eksponowany w przestrzeni publicznej. Dlatego wykonane prace plastyczne, przedstawiające różnorodne koziołki, są doskonałą formą promocji herbu Lublina. Wyeksponowanie tego typu sztuki przez najmłodsze pokolenie jest świadectwem troski o naszą małą ojczyznę. To jest forma edukacji, pogłębiająca wiedzę dotyczącą historii i tożsamości Lublina.

Herb Lublina jest jednym z najstarszych symboli miejskich w Polsce. Najstarsze znane wyobrażenie lubelskiego godła pochodzi z pieczęci Rady Miejskiej na dokumencie z 1401 roku i przedstawia długowłosego i wielkorogiego kozła. Od szesnastego wieku herbowego kozła ukazywano wspiętego na krzew winorośli. W drugiej połowie XIX wieku herb Lublina wzbogacono o “koronę murową”

Aktualny herb Lublina został ustanowiony przez Radę Miasta Lublin 8 lipca 2004 roku. Przedstawia umieszczonego w czerwonym polu, zwróconego w prawo, srebrnego kozła ze złotymi karbowanymi rogami i złotymi kopytami, wspinającego się z zielonej murawy na zielony krzak winny.

Kozioł jest symbolem m.in. miłości, Chrystusa i duszy ludzkiej dążącej ku Bogu. W takim znaczeniu wyobrażenie kozła obgryzającego krzew winny pojawiło się na słynnych Drzwiach Gnieźnieńskich.

Galeria: >>>

Tomasz Kupczyk