UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

Ludzie Pracy u Najświętszej Pani

19-09-2017

Ludzie Pracy u Najświętszej Pani

Tradycyjnie w trzecią sobotę i niedzielę września odbyła się Ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. Ludzie „Solidarności” z całej Polski wraz z przewodniczącym Komisji Krajowej Piotrem Dudą spotkali się w Częstochowie. Liczną grupę stanowili pielgrzymi lubelskiej „Solidarności”, którzy wraz z Prezydium Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego zanieśli intencje Najświętszej Pani. Pielgrzymkę z Lublina poprzedziła Msza św. w kościele Matki Bożej Królowej Polski.

Tegoroczna jubileuszowa XXXV Pielgrzymka Ludzi Pracy odbyła się pod hasłem: „Matka sprawiedliwości społecznej nauczycielką życia”.

U Stóp Pani Jasnogórskiej modlono się za Ojczyznę naszą, o dobrą i godną pracę, odpowiednie traktowanie pracowników. Szczególną intencją była prośba o kanonizację kapelana „Solidarności” bł. ks. Jerzego Popiełuszko.

Uroczystości na Jasnej Górze rozpoczęły się  w sobotę od złożenia kwiatów przy pomniku ks. Jerzego, po czym odprawiono Mszę św. Podczas Drogi Krzyżowej pochylano się nad rozważaniami zaczerpniętymi z dziedzictwa bł. ks. Popiełuszko, św. Jana Pawła II i kard. Wyszyńskiego. Rozmyślania dotyczyły katolickiej nauki społecznej, solidarności i wolności. W programie były również Msze św. całonocne czuwanie, różaniec św., koncert zespołu regionalnego „Grojcowianie”.

Głównym punktem pielgrzymki była uroczysta Msza św. w niedzielę na szczycie Jasnej Góry, której przewodniczył metropolita wrocławski i Krajowy Duszpasterz Ludzi Pracy ks. abp Józef Kupny, zaś homilię wygłosił abp Roman Pindel.

Z Jasnej Góry przewodniczący NSZZ „Solidarności” apelował o poświęcenie i prace na rzecz naszej Polski.

- Nie chciejcie Ojczyzny, która was nic nie kosztuje - to słowa św. Jana Pawła II. Słowa, które były w sercu bł. ks. Jerzego. Bo Ojczyzna kosztuje. Bł. ks. Jerzy oddał za nią życie – powiedział Duda.

Szef „Solidarności” zwracał się o ograniczenie handlu w niedziele.

- „(…) Niedziela jest dla Boga i rodziny. I o to z tego miejsca apeluję do rządzących! Będziemy się o to modlić, aby jak najszybciej projekt obywatelski „Solidarności” znalazł swoje miejsce na biurku Pana Prezydenta”- podkreślił Duda.

Pielgrzymka Ludzi Pracy po raz pierwszy została zorganizowana w 1983 roku - przez kapelana, a obecnie patrona „Solidarności” bł. ks. Popiełuszko - dla robotników Huty Warszawa. W tym roku pielgrzymkę zorganizował Region Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”.

Tomasz Kupczyk

GALERIA>>>