Uczcijmy razem pamięć poległych górników w trakcie pacyfikacji kopalni "Wujek". 16 grudnia zapraszamy do Tarnogrodu.

Lubelski Lipiec 1980 - ZAKAZANE HISTORIE

08-08-2018

ODKRYJMY PRAWDĘ - LUBELSKI LIPIEC 1980

Region Środkowo-Wschodni NSZZ „Solidarność” cały czas prowadzi działania, które prostują w świadomości Polaków i nie tylko doniosłość i znaczenie strajków na Lubelszczyźnie, w lipcu 1980 roku, na drodze do odzyskania Niepodległości Polski. Strajki, które miały miejsce w okresie od 8 do 24 lipca 1980 r., przyjęło się określać jako „Lubelski Lipiec 1980”. Były one pierwszym, wielkim, krokiem ludzi w walce o prawdziwie wolną i demokratyczną Polskę. Krok ten nie byłby możliwy bez odważnej i solidarnej postawy Polaków, którzy bez względu na wykształcenie czy wykonywany zawód wspólnie wystąpili w obronie godności ludzi pracy.

Tę odwagę i siłę w przełamaniu wszędobylskiego strachu, panującego w totalitarnym państwie, dał mieszkańcom Lubelszczyzny Ojciec Święty Jan Paweł II.  Kulminacyjnym momentem była papieska wizyta w Polsce w 1979 roku i Jego pamiętne słowa „Niech stąpi duch Twój i odnowi oblicze ziemi, tej ziemi”. Podatnym gruntem na realizację papieskiego przesłania była załoga WSK PZL Świdnik. To oni pierwsi w Polsce powiedzieli dość. W zakładzie o ścisłym rygorze i bezwzględnym nadzorze służb. Oni 8 lipca 1980 roku wstali z kolan, i niesieni wielką wiarą podpisali w dniu 11 lipca 1980 roku pierwsze w komunistycznej Polsce porozumienie z władzą totalitarną. Dzięki okupacyjnej formie strajków w zakładach pracy, nie polała się krew. Robotnicy nie ulegli prowokacjom wychodzenia na ulicę.

Na Lubelszczyźnie strajkowało ponad 50 tysięcy ludzi, w 150 zakładach pracy. Pracujący zbuntowali się przeciwko komunistycznemu totalitaryzmowi. Domagano się godnych warunków życia i pracy, swobód obywatelskich, poszanowania godności człowieka, prawa do głoszenia i wyznawania swej wiary oraz obecności krzyża w życiu publicznym.

Polskie społeczeństwo zobaczyło, a za pośrednictwem fal „RWE” usłyszało, że taka forma walki z komunistycznym systemem jest skuteczna.

Lubelskie doświadczenia zostały wykorzystane w sierpniu 1980 r., podczas strajków na Wybrzeżu, w wyniku których narodziła się NSZZ „Solidarność”, nie tylko jako niezwykły związek zawodowy, ale autentyczny, niespotykany na taką skalę, ruch społeczny, będący wyrazem zwykłej ludzkiej solidarności, bez której nie byłoby możliwe odrodzenie demokratycznej i suwerennej Polski.

Powinniśmy dbać o to, by obecne i przyszłe pokolenia Polaków, i innych narodów Europy, znały prawdę o Lubelskim Lipcu 1980 i jego doniosłej roli w historii upadku państw totalitarnych w Europie.

Polecamy do obejrzenia relację dr. Leszka Pietrzaka o początkach „Lubelskiego Lipca 1980”.

>> film

O lubelskim Lipcu 1980 i o innych wydarzeniach z XX-wiecznej historii, które były dotychczas nieznane lub celowo przemilczane, dr Leszek Pietrzak opowiada w audiobooku – ZAKAZANE HISTORIE. Na pięciu płytach zmieszczono 65 audycji w blokach tematycznych „Sowieci i Polacy”, „Żydzi w Polsce”, Polska w czasie wojny”, „Komunistyczna Polska” i „W czasach III RP”.

Audiobook jest do nabycia na stronie: www.zakazanehistorie.pl lub poprzez kontakt telefoniczny do firmy SWC Media – 602 575 975. Cena – 69,90 + VAT.