UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

Koncert Pieśni Niepokornej – 13 grudnia 2012

18-12-2012

Koncert Pieśni Niepokornej – 13 grudnia 2012

Już po raz czwarty  Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Środkowowschodniego zorganizowała Koncert Pieśni Niepokornej w bolesną rocznicę wprowadzenia stanu wojennego.

Młodzi artyści, którzy  zaprezentowali swoje nieprzeciętne talenty wokalne i muzyczne – szczęśliwie żyją w wolnej, demokratycznej Polsce. Są świadomi, że zawdzięczają to wielkiemu społecznemu ruchowi – „Solidarności”, w który zaangażowały się miliony Polaków. Wielu z nich zapłaciło za wolność najwyższą cenę.

Ten koncert dedykowali właśnie im - ofiarom stanu wojennego, osobom internowanym i prześladowanym. Poprzez przygotowanie i udział w tym przedsięwzięciu wyrazili także swoje uczucia patriotyczne, przywiązanie do pryncypialnych wartości, od wieków obecnych w polskiej tradycji, a zawartych w trzech słowach: Bóg, Honor, Ojczyzna.

W burzliwych dziejach naszego narodu i państwa siłą Polaków była wiara i kultura. To, czego nie można było wyrazić bezpośrednio, prezentowano w literaturze, muzyce i innych dziedzinach sztuki. Ojczyzna, Wiara, Wolność, Prawda, Sprawiedliwość, Nadzieja - to główne tematy utworów, które złożyły się na program koncertu.

W koncercie udział wzięli:

1. Chór Gimnazjum nr 1 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Niedrzwicy Dużej wykonał pieśń „Kocham Cię Polsko”. Opiekun pani Danuta Kołtyś.

2. Aleksandra Janczarek z XXIII Liceum Ogólnokształcącego im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie zaśpiewała utwór Jacka Wójcickiego - „Miejcie nadzieję”. Opiekun pani Marianna Iwanicka.

3. Weronika Zabłocka z XXIII Liceum Ogólnokształcącego im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie zaprezentowała piosenkę z repertuaru Czerwonych Gitar - „Biały Krzyż”. Opiekun pani Marianna Iwanicka.

4. Natalia Niederla ze Szkoły Podstawowej nr 2 im. Jana Kochanowskiego w Lublinie zaśpiewała „Przysięgę” Leszka Kołakowskiego. Opiekun pani Małgorzata Matras-Kuśmirek.

5. Miłosz Matuszewski z IX Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika w Lublinie wykonał „Balladę o Janku Wiśniewskim”. Opiekun pani Joanna Duluk.

6. Maria Kowalczyk i Magdalena Maciak z IX Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika w Lublinie  zaśpiewały piosenkę „Za czym kolejka ta stoi”. Opiekun pani Joanna Duluk.

7. Natalia Nejman zaprezentowała utwór „Tango na głos, orkiestrę i jeszcze jeden głos”.

8. Uczennice z Gimnazjum nr 9 im. cc. Mjr. H. Dekutowskiego ps. Zapora w Lublinie: Anita Kostyńska, Gabriela Gustaw, Aleksandra Osadczy, Izabella Jaworska, Aleksandra Nowaczek, zaprezentowały 3 kolędy napisane w grudniu 1981 roku. Opiekun pani Irmina Pietraszko.

9. Damian Antoń uczeń Gimnazjum Nr 1 w Niedrzwicy Dużej wykonał utwór „Quo vadis Polonia”. Na gitarach akompaniowali uczniowie Justyna Niezgoda i Mateusz Suchora. Opiekun pani Danuta Kołtyś.

10. Małe Wiolinki z Zespołu Szkół im. Żołnierzy Armii Krajowej w Krężnicy Jarej: Tosia Matysek, Laura Łabiga, Ania Kwiecień i Ola Pilaszewska zaśpiewały piosenkę „Jesteśmy stąd”. Opiekun pani Jola Kwiecień.

Tegoroczny Koncert Pieśni Niepokornej odbył się w przepięknie odnowionym kościele pobrygidkowskim przy ul. Narutowicza 6 w Lublinie. Serdecznie dziękujemy czcigodnemu księdzu Dariuszowi Bondyrze, rektorowi tego kościoła za gościnne przyjęcie i wszelką pomoc organizacyjną.

Dziękujemy również Panu Pawłowi Czapińskiemu z Lubelskiego Centrum Edukacji Zawodowej w Lublinie za projekt i wykonanie plakatu informującego o koncercie oraz Panu Przemysławowi Szymańskiemu za obsługę sprzętu nagłaśniającego.

Teresa Misiuk