UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

JUBILEUSZOWY 25. BIEG SOLIDARNOŚCI

06-06-2017

JUBILEUSZOWY 25. BIEG SOLIDARNOŚCI

Blisko tysiąc osób w zeszłą sobotę wzięło udział w Biegach Ulicami Lublina. W tym roku młodzież rywalizowała na dystansie 3 km. Wszyscy wystartowali z ul. Królewskiej w kierunku Zamojskiej i ronda Lubelskiego Lipca, by dobiec ulicą Lubelskiego Lipca do mety w hali Targów Lublin S.A., gdzie również odbył się Sport Festival.

Była świetna zabawa i dużo emocji. Całości wydarzeniu sprzyjała piękna i słoneczna pogoda. Jubileuszowe 25. Biegi Ulicami Lublina były imprezą sportową towarzyszącą głównemu wydarzeniu, które miało miejsce 3 czerwca, tj. 5. PKO Półmaraton Solidarności.

Celem tego typu aktywności fizycznej były: popularyzacja biegów masowych jako ogólnodostępnej formy rekreacji, upowszechnienie wśród dzieci, młodzieży i dorosłych postaw prozdrowotnych, upamiętnienie rocznicy strajków Lubelskiego Lipca 1980 i powstania NSZZ „Solidarność” oraz promocja Lublina i Lubelszczyzny.

Całe przedsięwzięcie zostało zorganizowane na najwyższym poziomie. Wszyscy chcący biegać, mogli zapisać się do kategorii, która najbardziej odpowiadała potrzebom i możliwościom zainteresowanych. Trasa była dobrze zabezpieczona przez policję i służby porządkowe, co przełożyło się na komfort uczestników imprezy. Organizatorem był Region Środkowo-Wschodni NSZZ „Solidarność” oraz Fundacja Ruchu „Solidarności Rodzin”.

Galeria>>>

Wyniki>>>