UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

Jubileusz 30-lecia pobytu Jana Pawła II w Lublinie

22-06-2017

Jubileusz 30-lecia pobytu Jana Pawła II w Lublinie

W czerwcu br. w parafii pw. Świętej Rodziny odbyły się kilkudniowe uroczystości upamiętniające 30-lecie pobytu w Lublinie Ojca Świętego Jana Pawła II. W ramach obchodów przez tydzień odprawiano msze św. w różnych intencjach. Całość uświetniały festyn rodzinny oraz liczne koncerty.

Główne uroczystości miały miejsce 9 czerwca, gdy podczas Mszy św. sprawowanej przez ks. abpa Stanisława Budzika poświęcono kościół. Podczas homilii metropolita lubelski przypomniał historię pielgrzymki papieża Polaka do Lublina w 1987 roku. Jan Paweł II najpierw przybył do obozu koncentracyjnego na Majdanku, następnie do katedry lubelskiej i Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Ostatnim akcentem wizyty w tym mieście były Czuby. Papież sprawował Mszę św. przed budującym się wówczas kościołem w której uczestniczyło około miliona wiernych. Pielgrzymka była skoncentrowana wokół sakramentów świętych, ze szczególnym uwzględnieniem Eucharystii. W kościele na Czubach Ojciec Święty udzielił święceń kapłańskich 50 diakonom.

Abp podkreślił, że jubileuszowa uroczystość jest wyrazem wdzięczności za Jana Pawła II i Świątynię jednoczącą ludzi. – Spotykamy się aby podziękować Bogu za dar wielkiego św. papieża  Jana Pawła II. Dziękujemy także za tę świątynię, która dziś jednoczy wiernych. Chcemy ją uroczyście dedykować, konsekrować i poświęcić Bogu. Jest ona naszym darem dla Boga, ale jednocześnie jest darem Boga dla nas – powiedział duchowny.

Metropolita lubelski przypomniał historię powstawania kościoła pw. Św. Rodziny. Skierował słowa wdzięczności wobec kapłanów, budowniczych Świątyni. Zaznaczył zarazem, że kościół to nie tylko budynek, ale dom zbudowany na skale, którą jest silna wiara.

W czasie Eucharystii wystąpiły Chóry Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II i „Familia” Parafii Świętej Rodziny. Uroczystości zostały zwieńczone koncertem w Hołdzie Janowi Pawłowi II w którym wystąpili m. in. soliści (Bogusław Morka – tenor, Sylwia Strugińska – sopran, Robert Grudzień – organy, fortepian).

Galeria>>> fb

Fot. Stanisław Sadowski