UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

DYSKUSJA O REFORMIE OŚWIATY

11-10-2017

DYSKUSJA O REFORMIE OŚWIATY

9 października w siedzibie lubelskiej „Solidarności” odbyło się zebranie przewodniczących Organizacji Oświatowych Regionu Środkowo-Wschodniego z dyrektorem Wydziału Oświaty i Wychowania Urzędu Miasta Lublin Ewą Dumkiewicz-Sprawką oraz przewodniczącym Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania Ryszardem Proksą.

Gospodarzem zebrania była przewodnicząca Regionalnej Rady Sekcji Oświaty i Wychowania Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” Wiesława Stec. Wiodącym tematem podjętym przez zaproszonych gości było podsumowanie całorocznej pracy organizacji oświatowych, w związku z doniosłą reformą edukacji, którą w Regionie Środkowo-Wschodnim wdrożono - z lekkimi potknięciami - z powodzeniem.

Przewodnicząca RSOiW, Wiesława Stec wyraziła podziękowania Ewie Dumkiewicz-Sprawce oraz działaczom komórek oświatowych za konstruktywną i rzeczową współpracę w realizacji ważnej, a zarazem, trudnej reformy prawa oświatowego  w 2017 r.

- Rozpoczęcie tego roku szkolnego było szczególne. Podjęto reformę, którą dzięki organom prowadzącym - niektórzy, przyłożyli się do niej sprawiedliwie i z ludzkim podejściem - przeszliśmy bezboleśnie lub z bardzo małymi bólami. Takim organem, który chciał współpracować ze związkami zawodowymi,  na rzecz nauczycieli i każdego pracownika oświaty, był Wydział Oświaty UM Lublin, pod dyrekcją Pani Ewy Dumkiewwicz-Sprawki. Jesteśmy wdzięczni za współpracę i zapraszanie na negocjacje na każdym etapie prac. Cieszymy się, że nasze wnioski i uwagi były brane pod uwagę. W imieniu koleżanek RSOiW pragnę również podziękować wszystkim dyrektorom i zastępcom Wydziału Oświaty - powiedziała Wiesława Stec.

Reformę przeprowadzono pozytywnie z korzyścią dla pracowników oświaty.

- Dziś wiemy, że żaden nauczyciel nie został bez opieki. Ci, którzy chcieli skorzystać z zaproponowanego etatu, to mogli skorzystać. Oczywiście na indywidualne decyzje poszczególnych pracowników nie mieliśmy wpływu - podkreśliła Wiesława Stec.

Ewa Dumkiewicz-Sprawka zaznaczyła, że pomyślna implementacja reformy oświaty była możliwa dzięki pełnemu zaangażowaniu związków zawodowych i dyrektorów szkół.

- Trzeba mieć na uwadze to, że rok 2019 otworzy przede wszystkim miejsca pracy w szkołach ponadgimnazjalnych, więc dwa lata trzeba poświęcić na takie przygotowanie nauczycieli, by mogli podjąć pracę w szkołach średnich, bo na pewno nie da się doprowadzić do takiej sytuacji, że wszyscy będą pracować w szkołach podstawowowych - mówiła Dumkiewicz-Sprawka.

Szkolnictwo czekają kolejne zmiany. Dotyczyć one będą finansowania oświaty oraz statusu nauczycieli. Dyrektor Wydziału Oświaty Urzędu Miasta Lublin zapewniła, że ze swojej strony uczyni wszystko aby nowe projekty zostały profesjonalnie wprowadzone w życie z myślą o dobru wszystkich, których reforma będzie dotyczyć.

Przewodniczący Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania, Ryszard Proksa, powiedział, że dokona wszelkich starań, aby kierunek zmian w oświacie był satysfakcjonujący dla związkowców. Wyraził jednocześnie niezadowolenie z rozbudzonych przez rząd polski nadziei - dotyczących podwyżki wynagrodzeń - które nie zostały zrealizowane.

Reforma oświaty jest realizacją jednej z głównych obietnic wyborczych rządu Beaty Szydło. Jej sztandarowym założeniem była likwidacja gimnazjów oraz wprowadzenie czteroletnich liceów. W toku trwających prac odbyły się liczne konsultacje społeczne i debaty na różnych szczeblach instytucji rządowych i pozarządowych.

Każdej zmianie - a w szczególności tak istotnej, jak prawo oświatowe – zawsze towarzyszą niepokoje społeczne i związane z nimi protesty. Tak też było  w przypadku reformy edukacji. Trzeba zaznaczyć, że jej wprowadzenie było realizacją oczekiwań wielu środowisk społecznych, którym zależy na uzdrowieniu polskich szkół i dobrym kształceniu młodego pokolenia, które jest przyszłością naszego kraju. Wreszcie, jak trafnie ujął Jan Zamoyski, „Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie”.

GALERIA>>>

Tomasz Kupczyk