UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

DOSZLI DO PANI JASNOGÓRSKIEJ

18-08-2017

DOSZLI DO PANI JASNOGÓRSKIEJ

14 sierpnia, po kilkunastu dniach wytrwałej wędrówki, pątnicy 39. Lubelskiej Pieszej Pielgrzymki z Lublina doszli na Jasną Górę. Trud podążania na spotkanie z Najświętszą Matką podjęło ponad 2 tysiące osób z diecezji lubelskiej. W sformowanych trzech kolumnach było łącznie 17 grup. Na pielgrzymi szlak wyruszyła licznie młodzież, dzieci, jak również całe rodziny. Były zarówno osoby, które po raz pierwszy stanęły na pielgrzymim szlaku, jak i ci, którzy mieli już ponad 30-letnie doświadczenie w wędrowaniu. Godne podziwu są osoby niepełnosprawne, które mimo braku dyspozycji siłami fizycznymi dały świadectwo, że w asyście wolontariuszy można pokonać ponad 300 km, aby osiągnąć cel. Idących do Częstochowy wspierali pielgrzymi duchowi, którzy mimo chęci nie mogli ruszyć w drogę.

Tegoroczna Piesza Pielgrzymka Lublin - Jasna Góra szła pod hasłem „W szkole Matki Bożej Fatimskiej”, bowiem w tym roku przypada 100. rocznica tych objawień. Pielgrzymka lubelska modliła się w dwóch głównych intencjach dziękczynnych. Pierwsza - w 30. rocznicę wizyty Ojca Świętego Jana Pawła II w Lublinie i druga - w 25. rocznicę powołania metropolii lubelskiej. Każdego dnia pątnicy spisywali również prośby oraz podziękowania w intencjach własnych i bliskich, za których wspólnotowo się modlono.

Nieodłącznym elementem programu pielgrzymki była codzienna msza św. Od początku, modlącym towarzyszyli biskupi archidiecezji lubelskiej. Poprzez sprawowanie eucharystii i głoszone homilie umacniali w wierze i dodawali sił duchowych.

Na półmetku pielgrzymki było sanktuarium Drzewa Krzyża Świętego na Łysej Górze w Górach Świętokrzyskich. Tego dnia tradycyjnie w każdej grupie była odprawiana droga krzyżowa. Mówiło się, że „dalej będzie już tylko z górki.” Z kolei we Włoszczowie składano postanowienia pielgrzymkowe. Wielu włączyło się w akcję duchowej adopcji dziecka poczętego. Jest to dziewięciomiesięczna modlitwa w intencji poczętego dziecka, którego narodzenie jest zagrożone przerwaniem ciąży.

Idąc do Częstochowy pielgrzymi uczyli się niesienia pomocy innym. Wzajemna troska o siebie była wyrazem wrażliwości na potrzeby bliźnich. Kiedy okazało się, że w kilku województwach Polski przeszły nawałnice, pielgrzymi objęli modlitwą poszkodowanych, ponadto przeprowadzono zbiórkę pieniędzy, które przekazano na konto Caritas.

14-stego sierpnia została odprawiona ostatnia msza św. już na Wałach Jasnogórskich. Lubelscy pielgrzymi zgromadzili się na uroczystościach wspólnie z pątnikami z Łowicza, Zamościa i Lubaczowa, Warszawy–Pragi. Liturgii przewodniczył kard. Nycz a homilię wygłosił bp Leszczyński.

- Pielgrzymka uczniów Chrystusa do miejsca świętego to wyraz ich wiary i drogi do wieczności. Tę prawdę dziś rozważamy zasłuchani w opis nawiedzenia wędrującej Maryi, zamieszczony na kartach ewangelii według św. Łukasza – powiedział bp Leszczyński. Duchowny, nawiązując do słów św. Pawła, podkreślił, że pielgrzymowanie jest lekcją człowieczeństwa, a oddanie się Chrystusowi, zawierzenie mu swojego życia, czyni ufających mu nowymi ludźmi, a co za tym idzie, przyczynia się do pomnażania dobra na świecie.

Pielgrzymowanie było pięknym doświadczeniem duchowym. To swoiste rekolekcje w drodze. Pątnicy spotykali się z życzliwością miejscowych mieszkańców, a ich otwarte serca i domy wyrażały braterską miłość. Na pielgrzymim szlaku można było spotkać dużo ludzi pozdrawiających i częstujących napojami oraz pokarmem. Pięknym przeżyciem był widok dzieci, które wychodziły przed domy, aby radośnie powitać zmierzających na Jasną Górę.

W tym roku na pielgrzymim szlaku pogoda była urozmaicona. Nie brakowało słońca i żaru z nieba. W upalne dni o pielgrzymach pamiętali strażacy, którzy na ochłodę polewali wodą. Gdy padało dziękowano Opatrzności za zesłaną wodę, której, ze względu na suszę, brakowało w wielu miejscach. Niezależnie od aury, pątnikom zawsze towarzyszyły pogoda ducha i dużo entuzjazmu.

Choć trud pielgrzymowania zakończył się 14-stego sierpnia, większość została dzień dłużej na uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny. Sumie odpustowej przewodniczył metropolita częstochowski abp Wacław Depo. Jeszcze 26 sierpnia odbędą się główne uroczystości 300-lecia koronacji cudownego obrazu Matki Bożej Jasnogórskiej, zaś 16-17 września do Częstochowy przybędzie 35. Pielgrzymka Ludzi Pracy.

GALERIA>>>                                                                                                       Tomasz Kupczyk