1 czerwca odbędzie się 7. PKO Półmaraton Solidarności i 27. Bieg Solidarności! Zapraszamy!!!

Dobra zmiano – wysłuchaj nas

05-04-2019

Dobra zmiano – wysłuchaj nas

Kilkuset związkowców z lubelskiej „Solidarności” wzięło udział wczoraj (4 kwietnia br.) w manifestacji przed Lubelskim Urzędem Wojewódzkim. Przewodniczący Marian Król przekazał, na ręce wojewody Przemysława Czarnka, Projekt Rozwoju Lubelszczyzny, z prośbą o dostarczenie go premierowi Mateuszowi Morawieckiemu.

- Chcieliśmy, by ta petycja była wspólna z tymi, których wybieraliśmy, z parlamentarzystami województwa lubelskiego. Oni pierwotnie mówili, że działamy razem, ale wymiksowali się z tego, mówiąc bardzo dyplomatycznie – mówił Marian Król.

Pikietujący domagali się między innymi odmrożenia wskaźnika naliczania Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych, wprowadzenia kryterium stażowego uprawniającego do przejścia na emeryturę bez względu na wiek czy niewliczania dodatku za wysługę lat do minimalnego wynagrodzenia. Pojawił się także postulat płacowy, dotyczący szczególnie zatrudnionych w sferze budżetowej.

- Ciągle jesteśmy postrzegani przez pryzmat sędziów i referendarzy, którzy co roku dostają podwyżki. Pobory urzędników sądowych, asystentów, kuratorów i innych pracowników od 2010 roku są zamrożone. Nakłada się na nas coraz więcej obowiązków, pracujemy przynajmniej na kilkunastu programach, musimy pamiętać wszystkie loginy i hasła, jesteśmy narażeni w pracy na ciągły stres. A nasze wynagrodzenia są bardzo niskie – mówiła Maria Ziętko, koordynator Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „S” przy Sądzie Rejonowym w Chełmie.

Do protestujących dołączyli także pracownicy urzędu wojewódzkiego którzy od kilku miesięcy prowadzą spór zbiorowy z pracodawcą domagając się 1 tys. zł podwyżek. – Stoimy przed naszym zakładem pracy. To dla nas przykre i upokarzające. Dostajemy wachlarz zadań, nowych obowiązków, a za tym nie idą większe wynagrodzenia – mówiła Elżbieta Kurzępa, szefowa NSZZ „Solidarność” w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim. Podkreślała również, że otrzymane ostatnio podwyżki wyniosły po kilkadziesiąt złotych na osobę, więc pracownicy zastanawiają się czy to ma być forma zapomogi, bo na pewno nie jest to wynagrodzenie za pracę.

Głos zabrała również przewodnicząca oświatowej „Solidarności”, Wiesława Stec, która mówiła: – Mamy nadzieję, że rząd z nami się porozumie i w poniedziałek nie będziemy musieli podejmować trudnej decyzji. Jedni chcą przystąpić do strajku, inni nie. Ale zrozumcie tych, którzy są zdeterminowani. Walczymy nie tylko o nauczycieli, także o pracowników obsługi i administracji, którzy zarabiają po 1500-1600 zł.

Obecni byli także związkowcy z WSK PZL Świdnik, z transparentem przypominającym o obiecanych zamówieniach na śmigłowce. Pikietowali górnicy z „Bogdanki”, pracownicy puławskich „Azotów”, zatrudnieni w domach pomocy społecznej, w handlu, inspektoracie weterynarii i wielu innych miejscach.

- Wygrana Prawa i Sprawiedliwości na Lubelszczyźnie to sukces wielu członków NSZZ „Solidarność”. Liczne pikiety, objazdy całego regionu, słupy informacyjne, eventy aktorskie ośmieszały Tuska i jego ekipę. To była eksplozja niezadowolenia wobec jego rządu, nasz protest przeciwko brakowi programu dla rozwoju Lubelszczyzny – podkreślał Marek Wątorski, wiceprzewodniczący lubelskiej „Solidarności”. – Podczas rządów koalicji PO-PSL Lubelszczyzna znalazła się już nie w koszyku Polski B. Włożono nas do koszyka Polski D. Wyprowadzono stąd ośrodki decyzyjne wiodących firm: Bogdanki, Azotów Puławy, PZL Świdnik i wielu innych. Wraz z tymi decyzjami wypompowano podatki do znacznie bogatszych regionów. Tam stawia się na rozwój, tam tworzone są nowe, dobre miejsca pracy.

O tym, że Lubelszczyzna potrzebuje osobnego, rządowego planu gospodarczego „Solidarność" mówi od dawna. Związek chce podobnego działania, jakie ma miejsce na Śląsku, gdzie przeznaczono na rozwój gospodarczy 40 miliardów złotych.

Podobne demonstracje odbyły się przed urzędami w całej Polsce. „Solidarność” podkreśla, że chce rozmawiać i jest do dialogu gotowa, ale lekceważyć się nie pozwoli.

Galeria foto >>>