„Solidarność” Pracowników Sądownictwa wita w szeregach pracowników prokuratury i zmienia nazwę MOZ NSZZ „Solidarność” Pracowników Sądownictwa i Prokuratury

Biegli dla idei

21-09-2019

Biegli dla idei

Dzieci, młodzież, wychowawcy i rodzice pobiegli w 4. Mili Pamięci Ofiar Komunizmu, która miała miejsce w Ogrodzie Saskim  w Lublinie.  21 września, dokładnie na dystansie 1609 m rywalizowało 555 zawodników.

Wszyscy byli zwycięzcami i każdy otrzymał medal z wizerunkiem ostatniego żołnierza i bohatera partyzantki antykomunistycznej, Józefa Franczaka ps. Laluś, który zginął w 1963 r. Ten niezłomny patriota pochodził właśnie z Lubelszczyzny.

W poszczególnych kategoriach przyznano wyróżnienia. Ideą tego wydarzenia sportowego jest pielęgnowanie pamięci historycznej. To zarazem okazja do aktywnego spędzenia wolnego czasu.

Dyrektor Fundacji Ruchu Solidarności Rodzin, Marek Wątorski powiedział:

- 4. Mila Pamięci ofiar Komunizmu upamiętnia 170 mln ofiar tego systemu na całym świecie. Oddajemy też hołd działaczom podziemia antykomunistycznego, dlatego zawodnicy otrzymują medal z wizerunkiem Józefa Franczaka ps. Laluś. Jest to bieg międzypokoleniowy i jedyny taki w Polsce – zaznaczył Wątorski.

Przewodniczący lubelskiej „Solidarności” Marian Król, podkreślił jak ważne jest pielęgnowanie pamięci historycznej w obecnych czasach.

- 4. Mila Pamięci Ofiar Komunizmu jest po to, aby podkreślić wagę dramatycznych wydarzeń, które miały miejsce w najnowszej historii świata. Spowodowały one wiele nieszczęść i tragedii zarówno rodzinnych, jak i osobistych. Miliony ludzi były ofiarami systemu marksistowsko-leninowskiego. Trzeba mówić i pamiętać o bolesnych doświadczeniach systemu komunistycznego. Należy przypominać, że wolność nie jest dana raz na zawsze – mówił Król.

Bieg poprzedziło zapalenie zniczy pod Światłem Pamięci Ofiar Komunizmu, przy siedzibie lubelskiej „Solidarności”.

Organizatorami biegu byli: Fundacja Ruchu Solidarności Rodzin, Region Środkowo-Wschodni NSZZ Solidarność, Kuratorium Oświaty w Lublinie, IPN Oddział Lublin oraz Ministerstwo Sportu i Turystyki.

TK

WYNIKI>>>