UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

Bieg Pamięci

20-09-2017

Bieg Pamięci

16 września w Parku Ludowym  w Lublinie odbyła się 2. Mila Pamięci Ofiar Komunizmu w ramach Biegowej Triady Pamięci z historią w tle. Bieg poprzedziło zapalenie zniczy Pamięci pod pierwszym w Polsce Światłem Pamięci Ofiar komunizmu, które od 2014 roku nieprzerwanie płonie przed siedzibą NSZZ „Solidarność przy ul. Królewskiej. Znicze zapalili: Prezes Fundacji „Ruchu Solidarności Rodzin” Marek Wątorski (organizator biegu), Lubelski Kurator Oświaty Teresa Misiuk (partner biegu), Przewodniczący Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” Marian Król (współorganizator) i przedstawiciel Prezydenta Miasta Zdzisław Niedbała, w asyście członków Legii Akademickiej i hejnalisty.

O godz. 9:30 w parku odbyła się uroczysta zbiórka z odśpiewaniem 4 zwrotek hymnu narodowego. Wygłoszono okolicznościowe przemówienia.  Od godz. 10:00 rozpoczęła się rywalizacja sportowa. W biegu na dystansie 1609 metrów uczestniczyli uczniowie, rodzice i nauczyciele w trzech kategoriach: szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych. Łącznie spośród blisko 600 zapisanych osób, udział w Mili Pamięci wzięło ponad 400 zawodników. Deszczowa aura nie odstraszyła najwytrwalszych biegaczy. Tego dnia lało nieprzerwanie. Mimo deszczowej pogody, wszyscy którzy przybyli na bieg, świetnie się bawili. Było dużo radości i emocji. Zawodnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy, a najlepsi odebrali nagrody. Najliczniejsze reprezentacje szkolne otrzymały puchary przewodniczącego Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność”.

Celem biegu jest zachowanie pamięci historycznej i uczczenie 170 mln ofiar totalitarnego systemu komunistycznego. Jest to jedyny taki bieg na świecie. Tegoroczna Mila Pamięci Ofiar Komunizmu przebiegła bardzo dobrze, trasa była profesjonalnie zabezpieczona przez wolontariuszy lubelskich i lubartowskich szkół pod kierownictwem Macieja Powały-Niedźwieckiego z Lubelskiego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego i Daniela Kisiewicza koordynatora wolontariuszy z Lubartowa oraz przez Wojewódzkie Pogotowie Ratunkowe przy wsparciu PCK oddział w Lublinie. Pogoda nie odstraszyła najwytrwalszych. Warto wspomnieć, że elektroniczne zapisy do biegu trwały tylko 10 dni w tym czasie wyczerpaliśmy limit zawodników  – powiedział prezes Ruchu „Solidarności Rodzin” Marek Wątorski.

- W tym miejscu bardzo dziękuję za współpracę i życzliwość  Zarządowi i pracownikom Targów Lublin, dzięki pomocy organizacyjnej udało się na wysokim poziomie przygotować ceremonię dekoracji na hali targowej – podkreślił Wątorski.

- Słowa wdzięczności chcę skierować do naszego sponsora Skoku Chmielewskiego, którego wkład finansowy uświetnił całość imprezy sportowej – dodał Prezes Fundacji „Ruchu Solidarności Rodzin” Marek Wątorski.

Organizatorem Biegu była „Fundacja Ruchu Solidarności Rodzin” przy współpracy z Kuratorium Oświaty w Lublinie, Regionem Środkowo-Wschodnim NSZZ „Solidarność” oraz Wydziałem Oświaty i Wychowania Urzędu Miasta Lublin. Partnerem były Targi Lublin S.A. Bieg otrzymał wsparcie finansowe Ministra Sportu i Turystyki i SKOK-u Chmielewskiego.  Patronat honorowy: Wojewoda Lubelski, Prezydent Miasta Lublin, IPN Oddział Lublin. Patronat medialny: TVP 3 Lublin, Kurier Lubelski, Radio Lublin, Radio Plus. Mila Pamięci Ofiar Komunizmu stanowi część składową Lubelskiej Triady Biegowej do której należą również Bieg Solidarności „Lubelski Lipiec 1980” i Nocna Mila Niepodległości na którą zapraszamy 11 listopada. Zapisy już wkrótce.

GALERIA >>>                                                                      Marek Wątorski,  Tomasz Kupczyk