Członkowie Solidarności mogą liczyć na 10 proc. zniżki na ubezpieczenia w PZU.

Będą podwyżki - koniec sporu zbiorowego

11-04-2019

Będą podwyżki - koniec sporu zbiorowego

Zakończył się spór zbiorowy w Miejskim Zakładzie Komunikacyjnym w Zamościu. Pracownicy stopniowo otrzymają podwyżki wynagrodzenia.

Negocjacje związków zawodowych (NSZZ „Solidarność”, związek zawodowy pracowników MZK i Solidarność ’80) z prezesem spółki odbyły się 8 kwietnia br. w Zamościu. W wyniku długich rozmów osiągnięto porozumienie, na mocy którego pracownicy otrzymają podwyżki o 100 zł netto od 1 kwietnia br. oraz kolejne 100 zł brutto od stycznia 2020 r.

Przewodniczący zamojskiej „Solidarności” Marek Walewander podkreślił, że choć porozumienie zostało podpisane, to organizacje związkowe, które weszły w spór zbiorowy, nie są usatysfakcjonowane. Plusem jest to, że zażegnano konflikt w MZK.

Niezadowolenia z wyniku rozmów nie kryje przewodniczący „Solidarności” w MZK w Zamościu Andrzej Efner.

- Nie jestem zadowolony z porozumienia. Mieliśmy większe oczekiwania. Podwyżki są niskie. Do takiej sytuacji przyczynił się znacząco związek Solidarność ’80, który niedawno powstał i sprzyjał pracodawcy. Istotne jednak jest to, że spór zbiorowy został zakończony i nie doszło do strajku – powiedział związkowiec.

Spór zbiorowy w MZK w Zamościu trwał od września ubiegłego roku.

Tomasz Kupczyk