UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

„Nasz jest ten dzień”

17-11-2017

„Nasz jest ten dzień”

W Trybunale Koronnym w Lublinie miała miejsce uroczysta prezentacja książki dr Zenobii Kitówny pt. „Nasz jest ten dzień”. 15 listopada br. na promocję długo wyczekiwanej książki przybyli przedstawiciele władz wojewódzkich i samorządowych, oświaty, duchowieństwo, Okręgowy Inspektor Pracy w Lublinie oraz Prezydium lubelskiej „Solidarności” wraz z pracownikami. Swoją obecnością zaszczycili uczestnicy wydarzeń z lat 1980-1989. Bohaterką uroczystości była dr Zenobia Kitówna. Spotkanie otworzyła i poprowadziła przewodnicząca Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania Wiesława Stec.

Laudację wygłosiła pani Janina Szymajda, nauczycielka i działaczka podziemnej „Solidarności” oraz długoletnia przyjaciółka dr Zenobii.

Książka pt. „Nasz jest ten dzień” powstała w 30. rocznicę powołania Sekcji Oświaty i Wychowania w Regionie Środkowo-Wschodnim. Promocja dotyczyła wznowionego uzupełnienia książki. Treść oparta jest na wspomnieniach uczestników ówczesnych wydarzeń z lat 1980-1989. Była napisana z serca i odnosi się do postaw ludzi.

Dzięki ogromnemu potencjałowi intelektualnemu, zmysłowi organizacyjnemu i umiejętności rozmowy z ludźmi dr Zenobia Kitówna  dokonała wielkich czynów pełniąc funkcję pierwszej przewodniczącej Regionalnej Sekcji Oświaty. Jest wyjątkowym człowiekiem. Jej dokonaniami można by obdarzyć kilka osób. Oprócz fenomenalnych książek, napisała dużo artykułów – powiedziała pani Szymajda. Jest wrażliwa na ludzkie losy, pomagała finansowo potrzebującym i czyniła to zawsze z dyskrecją, będąc obecnie na emeryturze również wspiera innych swoją pomocą. W swoich podejmowanych działaniach wyróżniała się konsekwencją – dodała przyjaciółka dr Kitówny.

Autorka książki pt. „Nasz jest ten dzień”, podkreśliła, że w latach 80. „Solidarność” była wspólnotą. Komuniści atomizowali ludzi i rozbijali tradycję, zaś wspólnota wprowadzała właśnie dobrą atmosferę. W tamtych czasach ludzie „Solidarności” nie pracowali na swój życiorys, nie oglądali się na to, co będzie potem, a atmosferę tamtych lat najlepiej oddają słowa hymnu „Solidarności”, autorstwa Jerzego Narbutta.

- Chciałam napisać o ludziach, którzy przeżywali wielkie dni i to życie chciałam pokazać – powiedziała dr Zenobia.

Dr Zenobia Kitówna jest absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II, na którym również obroniła doktorat. Już w młodości pielęgnowała miłość do Ojczyzny, angażując się w działalność harcerską. W powojennych latach prowadziła akcje wymierzone przeciw komunistycznej władzy, uczestniczyła w wiecach studenckich.

W marcu 1981 r. została przewodniczącą Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowanie Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność”. Była współzałożycielką niezależnego miesięcznika „Solidarność Nauczycielska”. Po wprowadzeniu stanu wojennego została internowana i przebywała w Ośrodkach Odosobnienia w kilku miejscowościach. Po uwolnieniu zaangażowała się w działalność konspiracyjną. Była jedną z inicjatorek utworzenia podziemnej Wszechnicy Nauczycielskiej, kolportowała wydawnictwa podziemne, angażowała się w życie duszpasterskie, współorganizowała msze św. 11 listopada w Lublinie. Na początku lat 90. pełniła funkcję zastępcy Kuratora Oświaty w Nowym Sączu. Była również dyrektorem I Społecznego LO i wykładowcą w Instytucie Edukacji Narodowej w Lublinie.

Jest współautorką opracowań Harcerki 1939-1945 i Lubelska Chorągiew Harcerek 1939-1944. W 2000 r. została odznaczona Medalem Komisji Edukacji Narodowej oraz wyróżniona odznaką Zasłużony Działacz Kultury.

Przewodniczący Regionu Marian Król wyraził wdzięczność za niezłomną i szlachetną postawę patriotyzmu dr Zenobii, w czasach gdy niełatwo było głosić prawdę historyczną.

- Ta uroczystość jest dla nas szczególna, ponieważ możemy złożyć w sposób oficjalny podziękowanie za długie lata pracy, wychowanie do patriotyzmu młodzieży, gdzie bycie pedagogiem i wychowawcą nie każdemu się udawało, a pani Zenobia świetnie sobie poradziła. (…) Opisane wydarzenia w książce są istotne dla kolejnych pokoleń, to co ulotne przemija, a do słów utrwalonych na kartach zawsze będzie można się odwoływać, a za uczenie i wychowywanie dziękujemy (…) – mówił Król.

Dr Kitówna jest oczytaną osobą, a codzienne przeglądanie prasy na stałe wpisane jest w program każdego dnia. Czas, którym dysponuje wykorzystuje aktywnie dla budowy lepszej Polski. Nie przechodzi obojętnie wobec tych, którzy wyciągają dłoń po pomoc. Okazuje wielkie serce i życzliwe gesty tym, których spotyka na swojej drodze.

Uroczystą promocję książki poprzedziła Msza św. w kościele pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny Zwycięskiej w Lublinie. Eucharystię sprawowało wielu księży, a homilię wygłosił dyrektor ds. Wychowania Katolickiego w Lublinie ks. dr Krzysztof Gałan.

Kapłan porównał historię „Solidarności” do Ewangelii wg św. Łukasza o uzdrowieniu dziesięciu trędowatych, która tego dnia była czytana.

- Gdy wybiegniemy myślami do tego, co działo się w latach 80., to wiecie doskonale, że Ci którzy wtedy należeli do „Solidarności”, przez ówczesne władze byli niejako traktowani, jak byśmy powiedzieli, tacy trędowaci. Chciano ich zamknąć w miejscach odosobnienia, nie chciano z nimi rozmawiać. (…) Rok narodzin Solidarności był wołaniem do Jezusa Chrystusa, jak ci chorzy na drodze z Ewangelii: Jezu Chryste ulituj się nade mną! Solidarność poszła do kościoła, poszła do kapłanów, aby szukać wsparcia – podkreślił duchowny.

Zwieńczeniem uroczystej promocji książki była część artystyczna podczas której młodzież szkolna przedstawiła realia funkcjonowania systemu szkolnictwa w PRL-u. Organizatorem uroczystej promocji książki był Region Środkowo-Wschodni NSZZ „Solidarność” oraz Regionalna Sekcja Oświaty i Wychowania.

Tomasz Kupczyk

WIĘCEJ ZDJĘĆ>>>