UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

„GODNY WYBÓR-PRZYWRÓCENIE WIEKU EMERYTALNEGO”

01-06-2017

„GODNY WYBÓR-PRZYWRÓCENIE WIEKU EMERYTALNEGO”

Wczoraj w siedzibie Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” odbyło się spotkanie w ramach kampanii społeczno-informacyjnej „Godny wybór - przywrócenie wieku emerytalnego”. Na konferencji głos zabrali m.in.: wojewoda lubelski Przemysław Czarnek,  Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rodziny Pracy i Polityki Społecznej Marcin Zieleniecki, Z-ca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Tadeusz Majchrowicz, dyrektor oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Lublinie Piotr Waszak i doradca Prezydenta RP Barbara Fedyszak-Radziejowska. Na kampanię informacyjną licznie przybyli członkowie lubelskiej „Solidarności” oraz delegacje Urzędów Pracy z Lubelszczyzny.

Wojewoda lubelski zwrócił uwagę na fakt, że obniżenie wieku emerytalnego było obietnicą wyborczą PiS. Godny wybór polega na tym, że człowiek sam może decydować jak długo będzie pracował.- Jestem ogromnie wdzięczny jako Polak, jako mieszkaniec województwa lubelskiego za tę ustawę która została uchwalona przez PiS i za możliwość dokonywania rzeczywiście godnego wyboru przez Polaków-powiedział Przemysław Czarnek.

Z-ca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Tadeusz Majchrowicz przypomniał historię przeforsowania ustawy podwyższającej wiek emerytalny przez poprzednią koalicję rządzącą PO-PSL. „Solidarność” wówczas zebrała blisko 2,5 mln podpisów pod wnioskiem o referendum, który został jednak odrzucony. W maju 2012 roku symbolicznie otoczono Sejm łańcuchami, aby utrudnić posłom wyjście i tym samym manifestowano niezadowolenie. Prowadzono też liczne kampanie w obronie godnej płacy i  godnej emerytury. Zgłaszano problem do Międzynarodowej Organizacji Pracy, Komisji Europejskiej i Trybunału Konstytucyjnego. Dopiero po wygranych wyborach przez PiS i złożenie inicjatywy ustawodawczej przez Prezydenta RP udało się przyjąć ustawę obniżającą wiek emerytalny. – Kłamstwem jest mówienie, że obniżenie wieku emerytalnego spowoduje, że ludzie będą mieli rażąco niskie emerytury. Na wysokość emerytury wpływa m.in. wysokość naszych składek, dlatego zabiegamy o to aby płaca minimalna była co roku wyższa- zaznaczył Majchrowicz.

Przedstawiciel Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Marcin Zieleniecki zaznaczył, że najważniejszą cechą ustawy, która wejdzie w życie 1 października br., jest godny wybór. – Można powiedzieć, że system emerytalny ma to do siebie, że pewne skutki demograficzne możemy z dużym wyprzedzeniem określić, dlatego, że wiemy w danym momencie jak wyglądają wskaźniki dzietności i statystyczna długość życia - powiedział Zieleniecki. Minister podkreślił, że bezpieczeństwo finansowania emerytur zależy m.in. od dochodów, a obecna sytuacja na rynku pracy jest optymistyczna, czego przejawem są niskie bezrobocie i wyższe wynagrodzenia.

Doradca Prezydenta RP Barbara Fedyszak-Radziejowska zwróciła uwagę na fakt, że ustawodawca przyjął projekt  ustawy obniżającej wiek emerytalny z dużą akceptacją społeczną. To skutek funkcjonowania demokratycznych procedur i szerokich konsultacji społecznych, woli obywateli i poparcia związków zawodowych. – Ostatecznym arbitrem w tej sprawie byli Ci których w wynikach sondaży najpierw zlekceważono. Ostatecznie o tym, że ta ustawa mogła wejść w życie zadecydowali wyborcy. To była lekcja demokracji - dodała Fedyszak-Radziejowska.

„Godny wybór-przywrócenie wieku emerytalnego” to społeczno-informacyjna kampania obejmująca cały kraj. Jej celem jest przekazanie wiedzy dotyczącej reformy ustawy obniżającej wiek emerytalny, która zacznie obowiązywać od 1 października br.

Poprzednia władza rządząca PO-PSL podwyższyła wiek emerytalny do 67. roku życia. Zgodnie z założeniami z każdym rokiem, począwszy od 2013 r., wiek emerytalny miał się wydłużać o trzy miesiące.  Zakładany wiek emerytalny (67 lat) mężczyźni mieli osiągnąć w 2020 r., a kobiety w 2040 r. Decyzję taką podjęto wbrew woli większości narodu polskiego, bowiem 83%  dorosłych ludzi wyraziło sprzeciw wobec takim zmianom. Zbagatelizowano również podpisany przez około 2 mln osób  wniosek o przeprowadzenie referendum w tak istotnej sprawie społecznej.

Od 1 października br., PiS przywróci zapowiadany w kampanii wyborczej poprzedni wiek emerytalny dla kobiet 60 lat i mężczyzn 65 lat. Ustawa precyzuje minimalny wiek przechodzenia na emeryturę.  Trzeba podkreślić, że to ubezpieczeni sami będą decydować  o tym kiedy zakończyć swoją aktywność zawodową, według zasady, że emerytura to prawo a nie obowiązek. Ponadto w każdej placówce ZUS będzie można skorzystać z doradztwa ekspertów przed podjęciem decyzji o przejściu na emeryturę. Pomocny też jest kalkulator emerytalny, dostępny na stronie zus.pl.

Obecnie 17 % ubezpieczonych podejmuje decyzję o późniejszym skorzystaniu z prawa do emerytury niż w obowiązującym (podwyższonym) wieku emerytalnym. Efektem opóźnienia przejścia na emeryturę o rok  jest wyższe o ok. 8 % świadczenie. Ustawa określająca minimalny wiek emerytalny zapewnia jednakowy 4-letni okres ochronny dla wszystkich pracowników.

Spotkanie zostało zorganizowane na zaproszenie i przy współpracy Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, Kancelarię Prezydenta RP oraz NSZZ „Solidarność”. Moderatorem głównej części panelu dyskusyjnego był przewodniczący lubelskiej „Solidarności” Marian Król.

GALERIA>>>

Tomasz Kupczyk