UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

7. Rodzinny Rajd Rowerowy

22-05-2017

7. Rodzinny Rajd Rowerowy

Wczoraj odbył się 7. Rodzinny Rajd Rowerowy „Rowerowy Las”. Ulicami Lublina rowerzyści pokonali trzy, różnej długości trasy: żółtą - 9 km, czerwoną – 18 km i niebieską – 30 km.  Wszyscy wyruszyli z Placu Łokietka aby dojechać do Ośrodka MOSiR „Bystrzyca” Słoneczny Wrotków, gdzie odbył się festyn rodzinny.

Na scenie było mnóstwo atrakcji i niespodzianek przede wszystkim dla dzieci, które licznie przybyły na wspólną integrację i zabawę. Dobrą atmosferę zapewniły słowno-taneczno-muzyczne występy grup szkolnych i solistów.

Radości dzieciom dodały fantastyczne zabawy prowadzone przez profesjonalnych i pełnych pasji animatorów kultury.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy służb medycznych i straży pożarnej. Można było zobaczyć co wchodzi w skład wyposażenia wozu strażackiego. Dzieci wchodziły również do kabiny samochodu by choćby przez chwilkę wczuć się w rolę strażaków. Dla wielu ciekawym doświadczeniem była symulacja resuscytacji krążeniowo-oddechowej na manekinie.

Dużo emocji i dobrej zabawy dostarczyły konkursy. Dzieci m.in. odpowiadały na pytania dotyczące podstawowej wiedzy z zakresu historii NSZZ „Solidarność” na Lubelszczyźnie. Uczestnicy w nagrodę za rywalizację otrzymywali upominki.

Imprezę uświetniały pokazy sztuki walki, w tym można było poznać jak wyglądają podstawowe chwyty samoobrony.

Przez cały czas trwania festynu pociechy chętnie korzystały ze zjeżdżalni fun slide, a zabawy wśród kolorowych piłeczek sprawiały piękne widoki. Ponadto były kolorowanki, salonik w którym malowano twarze, gry w kręgle i wiele innych atrakcji.

Kampanię edukacyjną wraz z wystawą zostały zaprezentowane przez Nadleśnictwo Biała Podlaska, Poleski Park Narodowy oraz Roztoczański Park Narodowy.

Organizatorem rajdu była Fundacja „Ruchu Solidarności Rodzin” oraz Region Środkowo-Wschodni NSZZ „Solidarność”.

galeria>>>

Tomasz Kupczyk