Biura Regionu Środkowo-Wschodniego pracują od poniedziałku do piątku, w godz. 7:00 do 15:00

7. Mila Pamięci Ofiar Komunizmu

ZAPISY

REGULAMIN

ANKIETA covid19

To jedyny taki bieg w Polsce i na świecie. Tylko w Lublinie symboliczna Mila Pamięci Ofiar Komunizmu organizowana jest od 2016 r. we wrześniu, w rocznicę napaści ZSRR na Polskę podczas II wojny światowej. Pomysłodawcą i organizatorem biegu jest Fundacja „Ruchu Solidarności Rodzin”. Współorganizatorzy: Kuratorium Oświaty w Lublinie, IPN Oddział Lublin i Region Środkowo-Wschodni NSZZ „Solidarność”. Zadanie Lubelska Biegowa Triada Pamięci jest realizowane dzięki wsparciu finansowemu Ministra Sportu w ramach zadania „Sport dla wszystkich”.

Partnerem wydarzenia jest Województwo Lubelskie w ramach programu „Warto być Polakiem”.

Celem biegu jest upamiętnienie ponad 170 milionów ofiar bestialskiego systemu komunistycznego na całym świecie, w tym ofiar poniesionych przez naród polski walczący o wolność naszej Ojczyzny. Rokrocznie na medalu ukończenia biegu upamiętniamy bohatera podziemia antykomunistycznego, szczególnie związanego z działalnością zbrojną na Lubelszczyźnie.

Zawody posiadają profesjonalnie przygotowaną trasę, zapisy elektroniczne, systemowy pomiaru czasu. Trasa prowadzi alejkami parku na dystansie jednej mili lądowej (mila olimpijska) o długości 1609 m, o różnym ukształtowaniu terenu. Obstawę biegu zapewniają wolontariusze z „Solidarności”. Bieg to swoista sztafeta pokoleń mieszkańców naszego miasta i regionu. Zawody skierowane są do uczniów szkół podstawowych kl. V-VIII oraz  szkół ponadpodstawowych. Do startu razem z uczniami zapraszamy rodziców, opiekunów i nauczycieli. Wspólnie możecie dobrze się bawić i reprezentować waszą szkołę.

7. Mila Pamięci Ofiar Komunizmu odbędzie się 10 września 2022 r. w Ogrodzie Saskim w Lublinie.

UWAGA: Obowiązuje limit 555 zawodników. Decyduje kolejność zgłoszeń. Limit może być dostosowany do bieżących wymogów epidemiologicznych.