UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

5. PKO PÓŁMARATON SOLIDARNOŚCI WIZYTÓWKĄ LUBELSZCZYZNY!

05-06-2017

5. PKO PÓŁMARATON SOLIDARNOŚCI WIZYTÓWKĄ LUBELSZCZYZNY!

Matheka Benard Muinde (KENIA) zwyciężył w Lublinie! Kenijka Barsosio Stellah Jepngetich najszybszą kobietą z pobitym rekordem trasy!

Kenijka  Barsosio Stellah Jepngetich, powtórzyła ubiegłoroczny sukces i zwyciężyła w 5. PKO Półmaratonie Solidarności z czasem 1:14:04 ustanawiając rekord trasy. Wśród mężczyzn tryumfował Kenijczyk Matheka Benard Muinde czas 1:07:58. Najszybszy z Polaków był Paweł Ochal, który z czasem 1:08:27 zajął 4 miejsce. Swój kolejny bardzo dobry występ odnotował reprezentant Lubelszczyzny Michał Biały z Kraśnika, który zajął 6 miejsce, pokonując trasę w  czasie 1:12:08. Rok wcześniej osiągnął wynik 1:12:17.

Na odnotowanie zasługuje fakt, że wśród kobiet dwie zawodniczki z Kenii pobiły rekord trasy należący do reprezentantki Ukrainy Tetyany Vernygor, która uplasowała się na 3 pozycji.

Tuż po starcie mocne tempo narzuciła pierwsza linia startowa w której znaleźli się: Matheka Benard Muinde, Too Silas Kiprono, Kemboi Henry i Ochal Paweł. Razem z nimi w jednej grupie na początku dystansu biegli jeszcze Woźniak Łukasz i Kuzdra Dariusz. Taki układ sił utrzymał się przez cały bieg. Nieznaczne różnice czasowe pomiędzy zawodnikami z czołowej czwórki potwierdzają jak wyglądała walka na trasie. Po 3 km trasy pozostała grupa peletonu traciła  kontaktowy dystans do prowadzącej czołówki zawodników.

Wszyscy zawodnicy radzili sobie dobrze na trudnej trasie 5. PKO Półmaratonu Solidarności.  Liczne, łagodne ale długie podbiegi z dwoma ostrymi odcinkami pod górę dały się we znaki wszystkim zawodnikom. Tym razem w pierwszą sobotę czerwca słońce nie świeciło zbyt mocno. Była komfortowa temperatura ok. 20 stopni. Punkty żywieniowe ustawione były co ok. 4 km. Praca wolontariuszy - uczniów RCEZ w Lublinie była na najwyższym poziomie.

-Bardzo się cieszę, że mogłem tutaj pobiec, jest duża satysfakcja i radość, ale chcę podkreślić, że trasa była naprawdę ciężka, organizacyjnie było super, a to co przygotowano na mecie to podkreśla wysoki poziom imprezy w Lublinie. Sportowo i organizacyjnie na 5 – powiedział na mecie najszybszy Polak 5. PKO Półmaratonu Solidarności 2017.

W rywalizacji kobiet walka od samego początku toczyła się pod dyktando dwóch zawodniczek – Barsosio Stellah Jepngetich (KENIA) i Christine Moraa Oigo (KENIA). Na pierwszych 10 km trasy obie wypracowały ponad minutę przewagi nad najgroźniejszą rywalką Tetyaną Vernygor (UKRAINA) i przez większość dystansu biegły razem.

Na ostatnich kilometrach znacznie więcej sił zachowała jednak Barsosio Stellah Jepngetich (KENIA), która samotnie wbiegła na metę w czasie 1:14:04 ustanawiając nowy rekord trasy PKO Półmaratonu Solidarności. Christine Moraa Oigo straciła do niej 67 sekund, a na trzeciej pozycji finiszowała reprezentantka Ukrainy tracąc koronę rekordzistki trasy.

Na czwartym miejscu uplasowała się najszybsza Polka, Dominika Nowakowska. - Dwie Kenijki z którymi rywalizuję na trasach biegowych i reprezentantka Ukrainy tym razem były szybsze, mimo to jestem bardzo zadowolona ze swojego występu a osiągnięty wynik na wymagającej trasie 5. PKO Półmaratonu Solidarności jest satysfakcjonujący. Pofalowana trasa dała się nam dzisiaj mocno we znaki i trudno było przyśpieszyć. Dla mnie ten start to dobra przeprawa przed kolejnymi rywalizacjami – powiedziała po biegu.

W 5. PKO Półmaratonie Solidarności 2017 wzięło udział 686 zawodników przy 799 zapisanych. Rozegrane tego samego dnia biegi towarzyszące 25. Biegu Solidarności „Lubelski Lipiec 1980” w części poprowadzone po trasie półmaratonu zgromadziły na starcie blisko 2000 młodych sportowców.

- Jubileusz został zrealizowany na najwyższym poziomie. Po 4 latach ciężkiej pracy jesteśmy wizytówką Lubelszczyzny na mapie biegowej Polski - powiedział Marek Wątorski dyrektor 5. PKO Półmaratonu Solidarności. Podkreślił zarazem, że ten sukces nie byłby możliwy bez współpracy z PKO Bankiem Polskim i sponsorami z Lubelszczyzny w szczególności: LW Bogdanka S.A., LOTTO, Lubelski Rynek Hurtowy S.A., Grupa Azoty Zakłady Azotowe "Puławy" S.A., Zakład Leczniczy „Uzdrowisko Nałęczów” S.A i PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna S.A.

Wyniki>>>

GALERIA>>>