UWAGA! Od 1 października 2017 r. pracujemy od poniedziałku do piątku w godz. 7:00-15:00

33. rocznica śmierci ks. Popiełuszki

20-10-2017

33. rocznica śmierci ks. Popiełuszki

Wczoraj w Kościele Rektoralnym, pw. św. Piotra Apostoła w Lublinie sprawowana była Msza św., w intencji Ojczyzny. 19 października 2017 r. to jednocześnie 33. rocznica męczeńskiej śmierci bł. ks. Jerzego Popiełuszki – Patrona Solidarności. Eucharystię sprawowali ks. rektor Bogusław Suszyło i proboszcz parafii pw. Chrystusa Odkupiciela w Świdniku, ks. kan. Leszek Surma, który wygłosił homilię.

W uroczystej Mszy św. uczestniczyła duża grupa wiernych, w tym członkowie Solidarności z władzami Regionu Środkowo-Wschodniego, Lubelski Kurator Oświaty, przedstawiciele władz samorządowych i innych instytucji oraz poczty sztandarowe.

W homilii ks. Leszek Surma powiedział, że męczeńska śmierć ks. Popiełuszki według ludzkiej logiki mogłaby wydawać się klęską, ale ostatecznie okazała się zwycięstwem, które przyniosło obfite owoce Polakom. Choć minęły czasy zniewolenia i walki władzy z narodem, to pojawiły się kolejne bariery, które niszczą jedność i wprowadzają podziały.

- Czyż nie można powiedzieć, że po upadku jednego muru, tego widzialnego, jeszcze bardziej odsłonił się inny mur, niewidzialny, który nadal dzieli nasz kontynent - mur, który przebiega przez ludzkie serca? Jest on zbudowany z lęku i agresji, z braku zrozumienia dla ludzi o innym pochodzeniu i innym kolorze skóry, przekonaniach religijnych, jest on zbudowany z egoizmu politycznego i gospodarczego oraz z osłabienia wrażliwości na wartość życia ludzkiego i godność każdego człowieka – mówił ks. Surma, cytując słowa św. Jana Pawła II.

- Prawda nas wyzwoli, trzeba nam dzisiaj stanąć w prawdzie. Po upadku muru totalitaryzmu komunistycznego budujemy niewidzialny mur nienawiści. Jeżeli stajemy razem, wspominając polskiego męczennika ks. Jerzego, czynimy to we wspólnocie Kościoła, a więc trzeba może zapytać o jedność Kościoła i świata, w którym żyjemy. Prawda jest taka, że rozdarta jest ludzkość. Część opływa we wszystko, a część umiera z głodu. Rozdarty jest świat między potężnymi siłami politycznymi. Rozdarte są państwa i Kościół. Rozdarta jest Polska (…) – podkreślił ks. Surma.

- Miłość bez prawdy jest ślepa, prawda bez miłości jest okrutna. W prawdziwym Kościele Chrystusowym jest miejsce dla tych co się różnią, ale się nie dzielą, szukają prawdy, a nie swojej racji (…)  – zaznaczył duchowny.

Po Mszy św. uczestnicy ucałowali relikwie bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Każdego 19 dnia miesiąca wierni gromadzą się w Kościele pw. św. Piotra Apostoła, aby modlić się w intencji Ojczyzny. Zamordowany 19 października 1984 r., kapelan „Solidarności” dekretem Stolicy Apostolskiej z 2014 r., został ogłoszony patronem NSZZ „Solidarność”. 6 czerwca 2010 r. w Warszawie na Placu Piłsudskiego ogłoszono ks. Jerzego Popiełuszkę błogosławionym Kościoła Katolickiego. Obecnie trwa proces kanonizacyjny. Cud uzdrowienia miał miejsce we Francji. Ogłoszenie świętym może nastąpić w 2018 r., wszystko zależy od decyzji papieża Franciszka.

GALERIA>>>

Tomasz Kupczyk