Świdnickie uroczystości w rocznicę „Lubelskiego Lipca 80”

8 lipca minęła dokładne 25 rocznica rozpoczęcia strajku w WSK Świdnik- strajku, który dał początek wydarzeniom „Lubelskiego Lipca 1980 roku”

W programie trzydniowych uroczystości w Świdniku znalazły się miedzy innymi: uroczyste posiedzenie Zarządu Regionu Środkowowschodniego NSZZ „Solidarność”,  specjalna sesja rany miasta Świdnik i powiatu świdnickiego, otwarcie wystawy „Lubelski Lipiec” a także festyn z udziałem miedzy innymi zespołów: Piersi, T.Love, Federacji oraz Jana Pietrzaka.

Nie lada atrakcją była audycja radiowa przygotowana przez ekipę konspiracyjnego radio na ręcznie skonstruowanym nadajniku.

W specjalnym liście skierowanym do uczestników uroczystości Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Janusz Śniadek napisał: „To tu w wytwórni władza komunistyczna otrzymała ostatnie ostrzeżenie”.

Przewodniczący Zarządu Regionu Środkowowschodniego Marian Król przypomniał, iż w Świdniku po raz pierwszy w historii PRL władza komunistyczna została zmuszona do popisania porozumienia. Był to sygnał dla pracowników w innych części kraju, że możliwe jest przełamanie bariery strachu po krwawych wydarzeniach Grudnia 1970 roku oraz Czerwca 1976 roku.

W niedzielę-10 lipca - odprawiono uroczystą Mszę Świętą, podczas której arcybiskup Józef Życiński  pokreślił, iż „ tamta wielka solidarność, która jednoczyła w pamiętne dni strajku, jest dla nas dziś zobowiązaniem”.

Kulminacja uroczystości był koncert, którego na świdnickim lotnisku wysłuchało 15 tysięcy osób. W jego finale zabrzmiał utwór „?Wysoki Lot” specjalnie napisany na tą okazję przez Jana Kondraka i Dariusza Tokarzewskiego, a wykonany przez Federację, Jana Pietrzaka oraz  Pawła Kukiza. Mówi on o dumie mieszkańców małego Świdnika, miasta, którego strajk przyczynił się do powstania „Solidarności”.

Czarek Czarnocki

Rozmiar: 244742 bajtów Roman Kozak ( Przewodniczący Komisji NSZZ Solidarność) i Marian Król ( Przewodniczący ZR)

Rozmiar: 359662 bajtówUroczystości pod pomnikiem

Rozmiar: 31287 bajtówKoncetrt "Wielki Lot"