Aktualności z terenu MSPL Wrocław

Życzenia świąteczne

Marcelina Gosiewska : 22 grudnia 2017 12:42 : Aktualności MSPL Wrocław

Komentarze wyłączone

XV Turniej Tenisa Stołowego w RDLP Wrocław pod egidą MSPL NSZZ „Solidarność”

Marcelina Gosiewska : 14 listopada 2017 05:32 : Aktualności MSPL Wrocław

Za nami kolejna edycja Turnieju Tenisa Stołowego, tym razem zawody odbyły się na terenie Nadleśnictwa Milicz.

Komentarze wyłączone

37 rocznica strajku głodowego kolejarzy we Wrocławiu z udziałem leśników z MSPL Wrocław

Marcelina Gosiewska : 27 października 2017 17:48 : Aktualności MSPL Wrocław

W dniu 22.10.2017 r. upamiętniono kolejną rocznicę strajku głodowego kolejarzy na terenie lokomotywowni we Wrocławiu.

Obradowało Prezydium Rady MSPL NSZZ „Solidarność” przy RDLP Wrocław

Marcelina Gosiewska : 27 października 2017 17:39 : Aktualności MSPL Wrocław

W dniu 13.10.2017 roku w siedzibie RDLP Wrocław obradowało Prezydium Rady MSPL NSZZ „Solidarność”.

Komentarze wyłączone

Dolnośląska Solidarność Leśników na WZD ZR Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność”

Marcelina Gosiewska : 25 października 2017 14:30 : Aktualności MSPL Wrocław

W tym roku WZD Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność” odbyło się w Strzelinie, miasteczku położonym na równinie wrocławskiej.

Obradom Przewodniczył Pan Kazimierz Kimso szef Regionu dolnośląskiej Solidarności a gościem honorowym był Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Pan Piotr Duda.

W WZD brało udział czterech Delegatów z Międzyregionalnej Sekcji Pracowników Leśnictwa  NSZZ „Solidarność” przy RDLP we Wrocławiu, kol. Kazimierz Jankowski z Nadleśnictwa Międzylesie, Robert Muła z Nadleśnictwa Wołów, Leszek Nowakowski z ZUL Wrocław oraz Adam Krakiewicz Przewodniczący MSPL a zarazem członek Prezydium WZD.

Podczas obrad odznaczono zasłużonych działaczy Związku a Kurator Oświaty Pan Roman Kowalczyk uhonorował zasłużonych pedagogów, członków NSZZ „Solidarność”.

WZD przyjęło szereg Uchwał i Stanowisk dotyczących wzmocnienia PIP oraz wprowadzenia korzystnych dla pracowników zmian w Prawie Pracy.

Tekst: Marek Matus
Zdjęcia: Janusz Wolniak

Już XXI Pielgrzymka Leśników na Jasną Górę za nami

Marcelina Gosiewska : 26 września 2017 09:00 : Aktualności MSPL Wrocław

W sobotę 16 września 2017 roku leśnicy, parkowcy, wodniacy, myśliwi, uczniowie i studenci, a także nauczyciele i wykładowcy uczestniczyli w dorocznej Pielgrzymce Leśników i pracowników Ochrony Środowiska na Jasną Górę.

Uroczystości przewodniczył Ks. Bp Tadeusz Lityński Krajowy Duszpasterz Leśników, a homilię wygłosił przeor zakonu Paulinów.

Solidarność Leśników na szczeblu krajowym reprezentowali kol. Zbigniew Kuszlewicz Przewodniczący KSZNOŚiL i Jacek Cichocki Przewodniczący KSPL NSZZ „Solidarność”.

Sekcję Solidarności dolnośląskich leśników reprezentowało ok. 300 leśników z rodzinami pod przewodnictwem Przewodniczącego Adama Krakiewicza.

Oprawę Mszy Świętej zapewniła orkiestra reprezentacyjna Lasów Państwowych z Tucholi, Zespół Trębaczy „Leśny Róg” oraz orszak pocztów sztandarowych poszczególnych Dyrekcji Lasów Państwowych, Nadleśnictw, Organizacji Związkowych w tym poczet Międzyregionalnej Sekcji Pracowników Leśnictwa NSZZ „Solidarność” we Wrocławiu. W tym roku w poczcie sztandarowym dolnośląskich leśników mieli zaszczyt wystąpić koledzy Maciej Wójcik, Kazimierz Maziaż i Marek Matus.

Tekst:Marek Matus
Zdjęcia:Paweł Kowal

Komentarze wyłączone

Dolnośląska Solidarność Leśników wprowadziła relikwie Bł. Ks. Jerzego Popiełuszki

Marcelina Gosiewska : 14 września 2017 08:45 : Aktualności, Aktualności MSPL Wrocław

W dniu 3 września 2017 r., w Kościele św. Jana Apostoła we Wrocławiu miała miejsce niezwykła uroczystość wprowadzenia relikwii Bł. Ks. Jerzego Popiełuszki, męczennika, patrona „Solidarności”.

Oprócz członków i sympatyków Solidarności, gościliśmy we Wrocławiu brata z małżonką i siostrę Bł. Ks. Jerzego oraz Przewodniczącego Zarządu Regionu Podlaskiego Pana Józefa Mozolewskiego.

Mszę Świętą koncelebrowali kapelani Solidarności z lat 80-tych oraz obecni duszpasterze naszego Związku.

Wspaniałą homilię wygłosił Ks. Andrzej Dziełak, który był na jednym roku w seminarium z Ks. Jerzym oraz odbywał z Nim służbę wojskową.

W imieniu gospodarzy powitała wszystkich kol. Małgorzata Calińska-Mayer, Przewodnicząca Organizacji Zakładowej NSZZ „Solidarność” zakładów Polar-Whirpool.

W imieniu Dolnośląskich Leśników relikwie Bł. Ks. Jerzego Popiełuszki wprowadził Przewodniczący MSPL Wrocław kol. Adam Krakiewicz.

Wśród licznych pocztów sztandarowych przybyłych na uroczystości, był również poczet Leśnej Solidarności, w którym wzięli udział koledzy z Nadleśnictwa Wołów (RDLP Wrocław) Adam Zwierzyński, Robert Muła i Marek Matus.

Niemal całą historię związaną z misją jaką pełnił na ziemi Sługa Boży Bł. Ks. Jerzy Popiełuszko przedstawił brat Księdza Jerzego wraz z Przewodniczącym Regionu Podlaskiego NSZZ „Solidarność”.

Na zakończenie złożono kwiaty pod obeliskiem upamiętniającym Ś.P. Ks. Mariana Stanetę duszpasterza Solidarności z Wrocławia.

Tekst: Marek Matus
Zdjęcia: Marcin Raczkowski

Komentarze wyłączone

MSPL NSZZ „Solidarność” przy RDLP Wrocław na regionalnych obchodach XXXVII rocznicy powstania SOLIDARNOŚCI we Wrocławiu