Obchody Zaślubin Polski z morzem

15 lutego 2021 Marcelina Gosiewska AktualnościAktualności MSPL Gdańsk

Dziesięcioosobowa reprezentacja MSPL NSZZ „Solidarność” przy RDLP w Gdańsku 10 lutego br. uczestniczyła, jako jedna z nielicznych delegacji, wspólnie z Panem Prezydentem Andrzejem Dudą w obchodach Zaślubin Polski z morzem.

– 101 lat temu miała tu miejsce chwila niezwykle podniosła. Generał Józef Haller dokonał zaślubin Polski z morzem, dokonał objęcia w posiadanie przez odradzającą się RP wybrzeża Bałtyku. 147 kilometrów brzegu morskiego przejęła wtedy Polska w wyniku ustaleń Traktatu Wersalskiego i miało to dla odradzające się RP fundamentalne znaczenie, gospodarcze choć Polska nie dostała żadnego znaczącego portu. To zmartwychwstałe polskie państwo i umęczony zaborami naród zdobyły się na wielki wysiłek budowy portu w Gdyni. Wcześniej, na samym początku, tym portem, który miała RP, był właśnie Puck. Cieszę się, że po raz kolejny może uczcić to podniosłe wydarzenie. – mówił Andrzej Duda.

Po przemówieniu Pana Prezydenta złożyliśmy wieńce pod pomnikiem Generała Hallera. Uroczystość z uwagi na ograniczenia covidowe przebiegły w podniosłej, ale kameralnej atmosferze.

Tekst: Marcin Kowalski
Fot. Patryk Wenta

Komentarze wyłączone.

Wspierane przez http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/