Piotr Duda wybrany przewodniczącym „Solidarności” na kolejną kadencję

27 października 2018 Marcelina Gosiewska Aktualności

Piotr Duda pozostanie przewodniczącym Solidarności. Na kolejną kadencję wybrali go w czwartek uczestnicy odbywającego się w Częstochowie XXIX Krajowego Zjazdu Delegatów. To kolejna, trzecia kadencja Piotra Dudy na tym stanowisku. Dotychczasowy szef związku nie miał kontrkandydatów.

Piotr Duda zadeklarował kontynuowanie dotychczasowej linii związku.

Będzie to już trzecia kadencja Piotra Dudy, który jest szefem Komisji Krajowej Solidarności od ośmiu lat. Jego kandydaturę w tegorocznych wyborach zgłosił szef śląsko-dąbrowskich struktur związku Dominik Kolorz. W tajnym głosowaniu Dudę poparło 248 z 267 głosujących delegatów.

– Jestem bardzo wzruszony – powiedział Duda. Przewodniczący podziękował delegatom za zaufanie i wskazał cele, którymi w pierwszej kolejności zajmie się w nowej kadencji. To między innymi wdrażanie zapisów uchwały programowej, w tym poszerzenie wpływów pracowniczych układów zbiorowych.

– To jest najważniejszy nasz dokument, ja się muszę go trzymać i realizować. Tam mamy uwypuklone bardzo ważne rzeczy, czyli układy zbiorowe, zarówno te zakładowe, ponadzakładowe, branżowe, jak i ponadnarodowe. To jest przyszłość pracowników w Polsce, jak i w całej Europie – powiedział przewodniczący NSZZ „Solidarność”.

W Zjeździe uczestniczyli nasi przedstawiciele, Zbigniew Kuszlewicz Delegat na Zjazd KK NSZZ „Solidarność” Przewodniczący Krajowego Sekretariatu Zasobów Naturalnych Ochrony Środowiska i Leśnictwa NSZZ „Solidarność”, Jacek Cichocki Przewodniczący Krajowej Sekcji Pracowników Leśnictwa NSZZ „Solidarność” oraz przedstawiciele leśnej „Solidarności” wspierający i aktywnie współpracujący z Piotrem Dudą, który jest doskonale zorientowany i wspiera problemy naszej branży.

GRATULUJEMY!

Komentarze wyłączone.

Wspierane przez http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/