XXVI Ogólnopolska Pielgrzymka Robotników i Pracodawców do Świętego Józefa w Kaliszu

10 maja 2018 Marcelina Gosiewska Aktualności

W dniu 1 maja 2018 r. ludzie pracy z całej Polski przybyli do Kalisza, aby wspólnie uczestniczyć w Ogólnopolskiej Pielgrzymce Robotników i Pracodawców do Świętego Józefa.

Organizatorem Pielgrzymki była Komisja Krajowa i Zarząd Regionu Wielkopolska Południowa NSZZ ,,Solidarność”.

Tegoroczna pielgrzymka była wyjątkowa, gdyż odbywała się w ustanowionym przez papieża Franciszka Nadzwyczajnym Roku Świętego Józefa Kaliskiego – Wierzymy, że  wstawiennictwo Św. Józefa  pomoże nam wszystkim, stąd intencja generalna XXVI Ogólnopolskiej Pielgrzymki Robotników: „Ufajmy w przemożne wstawiennictwo Świętego Józefa”.

Do Bazyliki św. Józefa w Kaliszu z całego kraju przyjechały poczty sztandarowe, przedstawiciele różnych zawodów m.in. górnicy, hutnicy, kolejarze, stoczniowcy, marynarze, leśnicy, energetycy, nauczyciele, a także przedsiębiorcy. Wśród zaproszonych gości były m.in. władze samorządowe, włodarze Kalisza oraz lokalni parlamentarzyści. Prezydenta RP reprezentował sekretarz stanu minister Andrzej Dera, który w imieniu prezydenta Andrzeja Dudy odczytał list okolicznościowy skierowany do uczestników Ogólnopolskiej Pielgrzymki Robotników i Pracodawców. – Cieszę się, że dziś, 1 maja, w Kaliszu, w Sanktuarium Świętego Józefa gromadzą się razem ludzie pracy i pracodawcy. To ważne wydarzenie, które służy zarówno budowaniu wspólnoty, jak i refleksji nad wartością, jaką jest ludzka praca. Mówił o tym wielokrotnie nasz wielki rodak, papież Jan Paweł II, podkreślając społeczne znaczenie pracy i upominając się o godność ludzi pracy. W czasach, w których próbowano przeciwstawić i skłócić ze sobą pracodawców z pracownikami, przypominał, że praca jest wspólnym dobrem i wspólną odpowiedzialnością. – głosi treść listu prezydenta RP.

Uroczystej mszy świętej przewodniczył biskup Edward Janiak, ordynariusz diecezji kaliskiej, który nawoływał do ochrony rodziny i życia, zarówno tego poczętego, a także tego u schyłku swoich dni.  Homilię wygłosił ks. Sławomir Kęszka.  Przypomniał on o robotnikach, którzy wielokrotnie walczyli o godną pracę i płacę. – Stajemy w postawie wdzięczności Panu Bogu za dar wolności, chleba i pracy. Oni przecież upominali się o Boga, o wolność, o chleb, o godziwe zarobki. Pamiętamy tych wszystkich, którzy oddali swe życie za wolność Polski i poszanowanie godności ludzkiego życia.

Po nabożeństwie pielgrzymi i delegacje udali się pod pomnik Św. Jana Pawła II by złożyć kwiaty oraz jeszcze raz wspólnie pomodlić się o pomyślność dla całego świata pracy.

W pielgrzymce uczestniczyli członkowie MOZ NSZZ ,,Solidarność,” Nadleśnictwa Namysłów i Brzeg wraz z rodzinami. Wystawiliśmy sztandar MSPL NSZZ ,,Solidarność” przy RDLP w Katowicach. Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału w kolejnych pielgrzymkach Koleżanki i Kolegów z leśnej ,,Solidarności,”.

Więcej zdjęć na stronie Region Wielkopolska Południowa NSZZ ,,Solidarność”

tekst: Mariusz Czechlowski

zdjęcia: Janina Nawrot, Beata Czechlowska

Komentarze wyłączone.