37 rocznica strajku głodowego kolejarzy we Wrocławiu z udziałem leśników z MSPL Wrocław

27 października 2017 Marcelina Gosiewska Aktualności MSPL Wrocław

W dniu 22.10.2017 r. upamiętniono kolejną rocznicę strajku głodowego kolejarzy na terenie lokomotywowni we Wrocławiu.

Jak co roku uczestnicy uroczystości zebrali się we wczesny niedzielny poranek na dworcu głównym PKP we Wrocławiu skąd specjalnym pociągiem dotarli do lokomotywowni w której 37 lat temu, 34 kolejarzy prowadziło strajk głodowy przeciwko samowolnym zmianom Statutu, które chcieli wprowadzić komuniści.

Pod pomnikiem św. Katarzyny, który posadowiono tuż przy lokomotywowni złożono wieńce i wiązanki kwiatów. W imieniu Dolnośląskiej Solidarności Leśników kwiaty złożył kol. Adam Krakiewicz Przewodniczący MSPL NSZZ „Solidarność” przy RDLP Wrocław w asyście leśników.

Oprócz kolejarzy i ich rodzin z całego kraju w uroczystości wzięły udział 34 poczty sztandarowe różnych branż zrzeszonych w NSZZ „Solidarność”, przedstawiciele Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, władze samorządowe i państwowe oraz przedstawiciele Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” z Przewodniczącym Kazimierzem Kimso na czele.

W poczcie sztandarowym MSPL Wrocław, wystąpili leśnicy z Nadleśnictwa Wołów, kol. Robert Muła, Adam Zwierzyński i Marek Matus.

Mszę Świętą w hali głównej lokomotywowni odprawił Ks. Bp Jacek Kiciński, a na zakończenie obchodów kolejarze ugościli wszystkich smacznie zastawionym stołem.

Tekst: Marek Matus
Zdjęcia: Danuta Krakiewicz

Komentarze wyłączone.

Wspierane przez http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/