MSPL NSZZ „Solidarność” przy RDLP Wrocław na regionalnych obchodach XXXVII rocznicy powstania SOLIDARNOŚCI we Wrocławiu

11 września 2017 Marcelina Gosiewska Aktualności MSPL Wrocław

W dniu 27.08.2017 r. leśnicy z terenu RDLP Wrocław uczestniczyli w zorganizowanych przez Zarząd Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność” uroczystych obchodach XXXVII rocznicy powstania NSZZ „Solidarność”.

W uroczystościach wzięli udział m.in. Ks. Abp Józef Kupny metropolita wrocławski, Przewodniczący Zarządu Regionu Dolny Śląsk Kazimierz Kimso, posłowie, politycy szczebla krajowego i wojewódzkiego, wojewoda dolnośląski, marszałek województwa, prezydent miasta, kapelani „Solidarności”, działacze Związku z kraju i z zagranicy, dziesiątki pocztów sztandarowych, rodziny związkowców i sympatycy „Solidarności”.

W kościele MB Pocieszenia, który był miejscem schronienia dla działaczy Solidarności podczas stanu wojennego, odbyła się uroczysta Msza Św, której przewodniczył ks. Abp Józef Kupny wraz z księżmi kapelanami Solidarności.

Homilię wygłosił Ks. Artur Szela kapelan Dolnośląskiej Solidarności, który podkreślił zasługi Solidarności w budowaniu lepszej, dbającej o pracownika i bardziej sprawiedliwej Polski.

Podczas Mszy Św. Przewodniczący MSPL Wrocław Kol. Adam Krakiewicz złożył Dary Ołtarza oraz współuczestniczył w Liturgii Słowa.

Po Mszy Św. odbył się uroczysty pochód ulicami Wrocławia pod zajezdnię autobusową przy ul. Grabiszyńskiej, gdzie w sierpniu 1980r. miał miejsce pierwszy strajk we Wrocławiu i gdzie rodziła się Dolnośląska Solidarność.

Wśród licznych pocztów sztandarowych w uroczystościach uczestniczyli leśnicy z Międzyregionalnej Sekcji Pracowników Leśnictwa NSZZ „S” przy RDLP Wrocław.

W poczcie sztandarowym byli: Adam Zwierzyński, Robert Muła i Marek Matus z Nadleśnictwa Wołów.

Na zakończenie uroczystości, uczestnicy obchodów złożyli wieńce i wiązanki kwiatów przy tablicy upamiętniającej strajk i powstanie Regionalnego Komitetu Strajkowego NSZZ „Solidarność”.

W imieniu Dolnośląskich Leśników kwiaty w asyście leśników złożył kol. Adam Krakiewicz Przewodniczący MSPL NSZZ „Solidarność” przy RDLP Wrocław.

Tekst: Marek Matus
Zdjęcia: Janusz Wolniak

Komentarze wyłączone.

Wspierane przez http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/