XXXVII rocznica powstania NSZZ „Solidarność” upamiętniona na górze Igliczna w Sanktuarium „Maria Śnieżna”

22 sierpnia 2017 Marcelina Gosiewska AktualnościAktualności MSPL Wrocław

W sobotę 19 sierpnia 2017 roku odbyły się uroczystości 37-lecia powstania NSZZ „Solidarność” zorganizowane przez Międzyregionalną Sekcję Pracowników Leśnictwa NSZZ „Solidarność” przy RDLP Wrocław oraz „Solidarność” Ziemi Kłodzkiej.

Jak co roku spotkaliśmy się przed cudownym obrazem Matki Bożej Przyczyny Naszej Radości, której koronacji dokonał papież Jan Paweł II w 1983 roku.

Mszy Św. koncelebrowanej przez 6 księży przewodniczył ks. Andrzej Adamiak Rektor Sanktuarium „Maria Śnieżna”, który dziękował Solidarności za minione lata działalności dla dobra ludzi pracy, a także dla całej Polski. Życzył naszemu Związkowi, aby rósł w siłę i stawał się opoką dla kolejnych pokoleń pracowników oraz aby przyczyniał się do zwiększania dobrobytu w naszym kraju.

Wszystkich zebranych powitał Przewodniczący Sekcji Dolnośląskiej Solidarności Leśników kol. Adam Krakiewicz, który dziękował wszystkim za liczne przybycie, podkreślając, że co roku jest nas więcej.

Na wspólne spotkanie przybyli związkowcy oraz sympatycy „Solidarności” wraz z rodzinami z różnych branż zawodowych z terenu Dolnego Śląska i innych zakątków Polski.

Jak co roku był z nami Przewodniczący Zarządu Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność” kol. Kazimierz Kimso oraz współorganizatorka spotkania kol. Barbara Janowicz Przewodnicząca „Solidarności” Ziemi Kłodzkiej.

W tym roku gościliśmy również Wicewojewodę Dolnośląskiego Pana Kamila Zielińskiego oraz Z-cę Dyrektora RDLP Wrocław Pana Arkadiusza Wojciechowicza.

Uroczystość uświetniły występy zespołu sygnalistów myśliwskich z terenu powiatu kłodzkiego oraz liczne poczty sztandarowe Organizacji Związkowych NSZZ „Solidarność”, w tym z Zarządu Regionu Dolny Śląsk, Dolnośląskiej „Solidarności” Leśników, Sekcji Kolejarzy, Związków Górniczych, Nadleśnictwa Świeradów, Sekcji Emerytów i Rencistów, Nadleśnictwa Lwówek Śląski.

Leśnicy oraz członkowie ich rodzin podczas Mszy Św. wzięli udział w liturgii słowa i złożeniu darów ołtarza.

Po Mszy Św. uczestnicy uroczystości spotkali się na pikniku rodzinnym, któremu towarzyszył występ zespołu leśników pod kierownictwem kol. Kazimierza Jankowskiego Przewodniczącego Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” przy Nadleśnictwie Międzylesie.

Nadleśnictwa Międzylesie, Świeradów, Szklarska Poręba i Lwówek Śląski uatrakcyjniły nasze spotkanie organizując gry i zabawy dla dzieci i dorosłych oraz przedstawiając bogactwo przyrody Leśnych Kompleksów Promocyjnych z terenu RDLP Wrocław, obdarowując przy tym uczestników pamiątkami oraz drzewkami do posadzenia w ogródkach i na działkach.

Tekst i Zdjęcia:
Marek Matus

Komentarze wyłączone.

Wspierane przez http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/