Uroczystości 35-lecia wprowadzenia stanu wojennego

23 grudnia 2016 Stanisław Jeziorański Aktualności MSPL Katowice

2016.12.13 Katedra Opolska_28-3W 35-tą rocznicę wprowadzenia stanu wojennego w Polsce w Opolu o godz. 18.30 w Kościele Katedralnym P.W. Podwyższenia Krzyża Świętego związkowcy z NSZZ Solidarność wraz z pocztami sztandarowymi uczestniczyli we Mszy Św. w intencji ofiar stanu wojennego. Po Eucharystii złożono wiązanki kwiatów i znicze pod pomnikiem Patrona „Solidarności” Bł. KS. Jerzego Popiełuszki.

Grodków 18.12.2016r.  W Grodkowie odbyły się w dniu 18.12.2016r. Wojewódzkie Obchody 35 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego w Polsce. O godz. 11.30 rozpoczęła się uroczysta Msza Św. w Kościele P.W. Michała Archanioła. Następnie przeprowadzono rekonstrukcję historyczną przedstawiającą obraz stanu wojennego oraz pacyfikację zakładów pracy. Uczestnicy uroczystości przemaszerowali pod Zakład Karny w Grodkowie, gdzie w latach 1981-1982 był jeden z wielu obozów internowania. Złożono tam kwiaty i znicze ku pamięci internowanych oraz ofiar stanu wojennego.W uroczystościach brali udział członkowie MOZ NSZZ Solidarność przy Nadleśnictwie Namysłów, Brzeg. Wystawiono sztandar NSZZ ,,Solidarność,, Namysłów z 1980r.
2016.12.13 Katedra Opolska_31-2 2016.12.13 Katedra Opolska_34-1

Komentarze wyłączone.

Wspierane przez http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/