To już XIX Pielgrzymka Leśników na Jasną Górę

30 września 2015 Stanisław Jeziorański Aktualności MSPL Wrocław

Jasna Góra 2015.1W sobotę 19 września 2015 roku kilkuset leśników z terenu RDLP Wrocław uczestniczyło w dorocznej Pielgrzymce Leśników na Jasną Górę.
Kolejny raz swoje modlitwy do Najświętszej Maryi Jasnogórskiej przynieśli pracownicy Lasów Państwowych, uczniowie i studenci szkół leśnych, pracownicy ochrony środowiska i gospodarki wodnej, pracownicy Parków Narodowych, przedstawiciele Polskiego Związku Łowieckiego, pracownicy przemysłu drzewnego, przedstawiciele ruchów ekologicznych oraz wszyscy miłośnicy przyrody, którzy przybyli na Wały Jasnogórskie wraz ze swoimi rodzinami.

Po raz pierwszy mszę św. celebrował ks. bp Tadeusz Lityński nowy krajowy duszpasterz leśników, który dziękował wszystkim pracownikom leśnictwa, parków narodowych, gospodarki wodnej za codzienny trud wkładany w swoją ciężką pracę i życzył dobrej współpracy na przyszłość.
Homilię wygłosił ks. bp Edward Janiak, pierwszy duszpasterz leśników, który dziękował za 19 lat wspólnej pracy i wiele życzliwości od ludzi lasu.
Słowa do licznie zgromadzonych pielgrzymów skierowali również Minister Środowiska Maciej Grabowski i Dyrektor Generalny LP Adam Wasiak.
Wiele czasu poświęcono omówieniu przesłania ostatniej Encykliki papieża Franciszka „Laudato si”, która porusza tak ważne we współczesnym świecie kwestie ochrony środowiska naturalnego i odpowiedzialności człowieka za gospodarowanie zasobami przyrodniczymi.
Oprawę Mszy Świętej zapewniła orkiestra reprezentacyjna Lasów Państwowych z Tucholi, Zespół Trębaczy „Leśny Róg” oraz orszak pocztów sztandarowych poszczególnych Dyrekcji Lasów Państwowych, Nadleśnictw, Organizacji Związkowych w tym poczet Międzyregionalnej Sekcji Pracowników Leśnictwa NSZZ „Solidarność” we Wrocławiu. W tym roku w poczcie sztandarowym dolnośląskich leśników mieli zaszczyt wystąpić pracownicy Nadleśnictwa Wołów zrzeszeni w MOZ NSZZ „Solidarność”: Adam Zwierzyński, Grzegorz Romanowicz i Łukasz Bagiński.

Tekst:
Marek Matus
MOZ NSZZ „S” przy Nadleśnictwie Wołów
Zdjęcia:
Krzysztof Świertok
W załączeniu: Fotografie

Jasna Góra 2015.3Jasna Góra 2015.4

Jasna Góra 2015.2

Komentarze wyłączone.

Wspierane przez http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/