Dolnośląscy Leśnicy na Regionalnych obchodach XXXV-lecia NSZZ „Solidarność” we Wrocławiu

1 września 2015 Stanisław Jeziorański AktualnościAktualności MSPL Wrocław

DSC_0422W dniach 26-30.08.2015r. leśnicy z terenu RDLP Wrocław uczestniczyli w zorganizowanych przez Zarząd Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność” uroczystych obchodach XXXV rocznicy powstania NSZZ „S”.
W uroczystościach wzięli udział m.in. Ks. Abp Józef Kupny metropolita wrocławski, posłowie, politycy szczebla krajowego i wojewódzkiego, wojewoda dolnośląski, marszałek województwa, prezydent miasta, kapelani „Solidarności”, działacze Związku z kraju i z zagranicy, dziesiątki pocztów sztandarowych, rodziny związkowców i sympatycy „Solidarności”.

W Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu odbyła się uroczysta gala na której Przewodniczący ZR Dolny Śląsk NSZZ „S” Kazimierz Kimso odznaczył zasłużonych działaczy, założycieli „Solidarności” na Dolnym Śląsku. Wśród odznaczonych znalazł się pierwszy Przewodniczący „Solidarności” okręgu wrocławskiego Jerzy Piórkowski, który pełnił swoją funkcję od sierpnia 1980r. do marca 1981r.
W poczcie sztandarowym Zarządu Regionu NSZZ „S” wystąpiła kol. Agnieszka Szczypel-Osierda z Nadleśnictwa Wołów jako reprezentantka Sekcji Leśnej Związku.
W dalszej części uroczystości odbył się koncert w wykonaniu Orkiestry Symfonicznej NFM pod dyrekcją Andrzeja Kosendiaka a także występ artystów wrocławskich.
W dniu 30.08.2015r. w kościele MB Pocieszenia odbyła się uroczysta Msza Św., której przewodniczył ks. Abp Józef Kupny wraz z księżmi wspierającymi „Solidarność” z ks. Stanisławem Pawlaczkiem kapelanem Dolnośląskiej Solidarności na czele.
Po Mszy Św. odbył się uroczysty pochód ulicami Wrocławia pod zajezdnię autobusową przy ul. Grabiszyńskiej, gdzie w sierpniu 1980r. miał miejsce pierwszy strajk we Wrocławiu i gdzie rodziła się Dolnośląska Solidarność.
Wśród licznych pocztów sztandarowych w uroczystościach uczestniczyli leśnicy z Międzyregionalnej Sekcji Pracowników Leśnictwa NSZZ „S” przy RDLP Wrocław.
W poczcie sztandarowym byli: Łukasz Bagiński, Robert Muła i Marek Matus z Nadleśnictwa Wołów.
Na zakończenie uroczystości, uczestnicy obchodów złożyli wieńce i wiązanki kwiatów przy tablicy upamiętniającej strajk i powstanie Regionalnego Komitetu Strajkowego NSZZ „S”.
W imieniu Dolnośląskich Leśników kwiaty w asyście leśników złożył kol. Adam Krakiewicz Przewodniczący MSPL NSZZ „S” przy RDLP Wrocław.
Tekst:
Marek Matus
Zdjęcia:
Janusz Wolniak

DSC_0423 DSC_0438 DSC_0497 DSC_0653 DSC_0654

Komentarze wyłączone.

Wspierane przez http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/