Krajowy Sekretariat Górnictwa i Energetyki

Najważniejszy jest człowiek

Grupa 17 największych polskich przedsiębiorstw, w której znajdują się przedstawiciele sektora paliwowo-energetycznego, powołała do istnienia Polską Fundację Narodową.

Cele Polskiej Fundacji Narodowej to przede wszystkim walka ze stereotypami związanymi z percepcją polskiej gospodarki za granicą, w szczególności zaś tych, które przedstawiają w złym świetle polską energetykę.

Pomysłodawcy wskazują, między innymi na fakt obniżenia przez Polskę emisji CO2 o ponad 30% przez okres 26 lat.

Równie istotne, z perspektywy inicjatorów są możliwości wykorzystania węgla oraz innych paliw przy jednoczesnym dążeniu do ambitnych celów klimatycznych. Informowanie oraz prezentowanie polskiej perspektywy ma za zadanie ukazanie i ułatwienie zrozumienia naszych argumentów na arenie międzynarodowej.

O sukcesie przedsięwzięcia mają decydować połączone siły polskich przedsiębiorstw.

Leave your comments

Comments (46)

Load Previous Comments
  • Aubree