Krajowy Sekretariat Górnictwa i Energetyki

Najważniejszy jest człowiek

W Warszawie 23 czerwca 2016r. w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog”, odbyło się posiedzenie Zespołu roboczego ds. BHP powołanego przez Zespół Trójstronny ds. Branży Energetycznej. Celem prac zespołu jest znowelizowanie rozporządzenia MG z dnia 28.03.2013r., i wskazanie kierunków rozwiązań zmierzających do zapobieżenia wypadkom przy pracy w energetyce wynikających   z liberalizacji przepisów BHP zawartych w rozporządzeniu. Przedstawiciel PIP podczas prezentacji przedstawił przykłady, które muszą ulec doprecyzowaniu          w przywołanym rozporządzeniu:

• zasad łączenia funkcji w strukturze organizacji bezpiecznej pracy;
  • określenia odpowiedzialności osób funkcyjnych w zakresie wykonywania prac eksploatacyjnych przy urządzeniach energetycznych;
  • doprecyzowanie pojęć m.in. urządzenia energetycznego w odniesieniu do zasad eksploatacji oraz organizacji pracy.

Ustalono kolejny termin pracy Zespołu.

Materiał przygotował Współprzewodniczący Zespołu Trójstronnego ds. Branży Energetycznej Roman Rutkowski.

Leave your comments

• No comments found