Krajowy Sekretariat Górnictwa i Energetyki

Najważniejszy jest człowiek

Szanowne Koleżanki i Koledzy!

Zwracam się do Was z prośbą o podpisywanie apelu Regionalnego Komitetu Protestacyjnego Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność” w sprawie sytuacji w Teatrze Polskim we Wrocławiu.

Zwracam się do Was o podpisanie tego apelu nie tylko jako przewodniczący Krajowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ „Solidarność”, ale również jako miłośnik teatru.

Przesyłajcie swoje podpisy na podany adres, ponieważ każdy podpis jest niezwykle ważny i ma szansę powstrzymać przemienianie teatrów, czyli świątyń kultury i sztuki w kloakę i domy publiczne.

Moim zdaniem teatr wrocławski pod poprzednią dyrekcją rozpoczął wojnę z kulturą na rzecz obscenicznych spektakli. Potrafię zrozumieć, iż stosunek na scenie z prostytutką, oddawanie moczu podczas spektaklu może zainteresować obleśnych, zdegenerowanych, niezrównoważonych emocjonalnie ludzi, którzy ślinią się na takie widoki, ale spektakle takie nie mogą odbywać się w teatrach publicznych.

Dlatego jeszcze raz zwracam się z uprzejmą prośbą do wszystkich, którym bliska jest kultura i sztuka, którym bliski jest teatr, jako miejsce ścierania się poglądów i wizji artystycznych.

Przewodniczący Krajowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ "Solidarność"

Kazimierz Grajcarek

Poniżej adresy:

Region Dolny Śląsk NSZZ "Solidarność"
pl. Solidarności 1/3/5
53-661 Wrocław