Krajowy Sekretariat Górnictwa i Energetyki

Najważniejszy jest człowiek

Gdańsk, dnia 9 stycznia 2017r.

W historycznej sali bhp w Gdańsku odbyło się opłatkowe spotkanie Prezydium KK NSZZ Solidarność z przedstawicielami branż.  Spotkanie otworzył Przewodniczący struktur branżowych KK Bogdan Kubiak witając przybyłych przedstawicieli branży.  W dalszej części spotkania Przewodniczący KK NSZZ „Solidarność” Piotr Duda uroczyście wręczył odznaczenia zasłużony dla NSZZ „Solidarność” wyróżnionym członkom związku. Kolejnym punktem spotkania jest informacja z prac KK, którą przedstawił Przewodniczący KK. W pierwszej części informacji przedstawiono obecne dokonania KK między innymi.

Podpisanie porozumienia z Prezydentem RP Andrzejem Duda.
Przedstawiciele NSZZ SOLIDARNOŚĆ w Parlamencie w klubie PiS.
Powstanie Rady Dialogu Społecznego w nowym kształcie , której przewodniczy Piotr Duda Przewodniczący KK.
Wprowadzenie minimalnej stawki godzinowej,  oraz minimalnej płacy.
Oskładkowanie umowy zlecenie, oraz składki odprowadzane od dochodu, a nie od minimalnego wynagrodzenia.
Podejmowanie działań dotyczących likwidacji umów sieciowych.
Umowy na czas określony do 36 miesięcy i możliwość zapisania się do związku w trakcie jej trwania.

Przewodniczący przekazał również informacje jakie wyzwania w następnych latach stoją przed KK są to:

Praca nad nowym kodeksie pracy.
Zmiana ustawy o agencjach pracy tymczasowych. Likwidacja pojęcia pracownika tymczasowego na całe życie tworzenie stałych miejsc pracy w oparciu o stałe umowy o pracę.
Zmiana ustawy o związkach zawodowych.

W dalszej części spotkania rozpoczęto dyskusje o problemach jakie dzisiaj występują w branżach.  Przewodniczący Krajowej Sekcji Energetyki NSZZ Solidarność Roman Rutkowski przedstawił problematykę jaka występuje w funkcjonowaniu Trójstronnego Zespołu ds Branży Energetycznej, oraz obecnej sytuacji GK ENEA dotyczącej tworzenia dokumentów na potrzeby rozwiązania umowy o pracę z zasłużonym członkiem NSZZ Solidarność.  W obydwóch kwestiach Przewodniczący KSE zawnioskował do Prezydium KK o wsparcie w rozwiązaniu obecnych problemów.
Po zakończeniu bloku problemowego w branżach rozpoczęto uroczystość opłatkową składając sobie świąteczne życzenia wspólnie łamiąc się opłatkiem.

Materiał przygotował Przewodniczący KSE NSZZ „Solidarność” Roman Rutkowski.

Zostaw swój komentarz

Komentarze (34)