Krajowy Sekretariat Górnictwa i Energetyki

Najważniejszy jest człowiek

W ostatnich dniach wojny na terenie Polski działało 80 tysięcy partyzantów antykomunistycznych. Liczbę członków wszystkich organizacji i grup konspiracyjnych szacuje się na 120-180 tysięcy. Zrzeszenie „Wolność i Niezawisłość”, czyli powojenny ruch, określający się jako ruch oporu „bez wojny i dywersji” powstał 2 września 1945 r., dziewięć miesięcy po rozwiązaniu Armii Krajowej. Zakładał on, że będzie to ruch społeczno-polityczny, walczący w obronie praw obywateli i niepodległości.  Organizacja zamierzała drogą walki politycznej nie dopuścić do zwycięstwa wyborczego komunistów, dopuszczając także możliwość zbrojnej obrony.

Od 2011 roku dzień 1 marca został ustanowiony świętem państwowym. Jest też dniem szczególnie symbolicznym dla żołnierzy antykomunistycznego podziemia - tego dnia w 1951 roku wykonany został wyrok śmierci na kierownictwie IV Komendy Zrzeszenia „Wolność i Niezawisłość".

W walkach podziemia z władzą zginęło około 15 tys. ludzi, w tym około 7 tys. członków podziemia.

Dzisiaj o godz. 21.45 na antenie TVP 2 odbędzie się premiera telewizyjna filmu dokumentalnego pt. “WiN. Ostatnia Nadzieja” w reżyserii Sławomira Górskiego.

red.hd

Materiał ze strony: http://www.solidarnosc.org.pl/aktualnosci/wiadomosci/kraj/item/12685-dzien-pamieci-zolnierzy-wykletych

Zostaw swój komentarz

Komentarze (34)