Dziś jest: Piątek 24 listopada 2017 Imieniny: Emmy, Flory, Jana

Tygodnik "Solidarność"

Elektroniczna legitymacja

Elektroniczna legitymacja związkowa - POBIERZ WNIOSEK

Prawnik na telefon przez cały czas

Karta Grosik

Edward Mróz - Artysta i Społecznik

mxQIuKt8eyI

Uroczyste obchody Święta Niepodległości w Krośnie, Jaśle i Sanoku

Krosno, 11 listopada 2017 r.

Jak co roku, w Krośnie obchodzono Narodowe Święto Niepodległości. Głównym punktem programu uroczystości była Msza Święta za Ojczyznę w Bazylice Mniejszej "Fara" koncelebrowana przez księży z krośnieńskich parafii. Tradycyjnie, po mszy przy pomniku Marszałka Józefa Piłsudskiego złożone zostały wieńce i wiązanki kwiatów.Tradycyjnie w obchodach wzięła udział kampania honorowa Strzelców Podhalańskich, harcerze i Miejska Górnicza Orkiestra Dęta.

W uroczystościach uczestniczyli przedstawiciele parlamentu, władz miasta i władz samorządowych, jak również członkowie naszego Związku na czele z Przewodniczącym Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność - Tadeuszem Majchrowiczem, oraz jego zastępcami Wojciechem Jarząbem i Krzysztofem Falem. Wystawiono również poczty sztandarowe naszego Regionu, Organizacji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" w Krosno Glass Sp. z o.o. oraz Organizacji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" w BWI Poland Technologies Sp. z o.o.

Kwiaty pod pomnikiem Marszałka Józefa Piłsudskiego złożyli Przewodniczący ZR - Tadeusz Majchrowicz w towarzystwie Lucjana Fejkla, jak również w imieniu Państwowej Inspekcji Pracy, Kierownik Oddziału w Krośnie - Adam Tuleja.

99. rocznicę odzyskania niepodległości świętowano również w  Sanoku. Uroczystości zgromadziły wielu mieszkańców utożsamiających się z historią państwa. Udział w obchodach wzięli przedstawiciele władz na różnych szczeblach. Miejscem rozpoczęcia uroczystości był Kościół Farny. Po zakończeniu liturgii, jej uczestnicy udali się w uroczystym kondukcie na cmentarz. Podczas przemarszu zatrzymano się przy Krzyżu Pamięci, pomniku Tadeusza Kościuszki oraz „Krzyżu Powstańców”, gdzie przedstawiciele władz złożyli wieńce. Kwiaty złożyli również przedstawiciele podkarpackiej "Solidarności": Antoni Malinowski, Marek Jurczak oraz Andrzej Gorczyński.

Tegoroczne obchody rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości w Jaśle rozpoczęła Msza św. w intencji Ojczyzny, która odbyła się w Sanktuarium św. Antoniego. Po zakończonej Eucharystii uczestnicy uroczystości, w pochodzie przy akompaniamencie Miejsko-Kolejowej Orkiestry Dętej w Jaśle, ulicami miasta udali się do Parku Miejskiego, gdzie przy Grobie Nieznanego Żołnierza został odczytany Apel Pamięci, a następnie delegacje złożyły wiązanki kwiatów. W imieniu NSZZ „Solidarność” kwiaty złożył Zastępca Przew. ZR Podkarpacie - Paweł Pietrusza w towarzystwie byłych działaczy jasielskiej „Solidarności”: Jana Hapa, Kazimierza Poniatowskiego, Kazimierza Rozenbeigera i Jerzego Nowaka. Wśród licznie zgromadzonych pocztów sztandarowych obecne były poczty sztandarowe Organizacji Związkowych NSZZ „Solidarność” z Gamrat-u i Huty Szkła w Jaśle.

Podkarpacki Związkowiec