Dziś jest: Niedziela 22 września 2019 Imieniny: Maurycego, Tomasza, Joachima

Tygodnik "Solidarność"

Elektroniczna legitymacja związkowa

POBIERZ WNIOSEK

Prawnik na telefon przez cały czas

Karta Grosik

Edward Mróz - Artysta i Społecznik

mxQIuKt8eyI

Msza święta w intencji Ojczyzny i osób internowanych

Krosno, 4 września 2017 r.

W Bazylice Kolegiackiej w Krośnie pw. Trójcy Przenajświętszej odbyła się uroczysta msza święta odprawiona w intencji Ojczyzny i osób internowanych w roku 1981. Po liturgii na placu kościoła nastąpiło poświęcenie i zainstalowanie Krzyża Internowanych.

Mszy świętej przewodniczył ks. Andrzej Chmura - proboszcz parafii, natomiast homilię wyłosił ks. Krzysztof Mijal - duszpasterz Ludzi Pracy. W liturgii uczestniczyli licznie zgromadzeni wierni, a wśród nich osoby internowane; Senator  - Alicja Zając, posłowie na Sejm RP - Piotr Babinetz i Bogdan Rzońca, Okręgowy Inspektor Pracy w Rzeszowie - Wiesław Łyszczek, Prezydent Miasta Krosna - Piotr Przytocki wraz z Zastępcami, Starosta Powiatu krośnieńskiego - Jan Juszczak, Starosta Powiatu brzozowskiego - Zygmunt Błaż, Przewodniczący Rady Powiatu brzozowskiego - Henryk Kozik, Przewodniczacy Rady Miasta Krosna - Zbigniew Kubit, wielu członków i sympatyków naszego Związku, na czele z Przewodniczącym Zarządu Regionu Podkarpacie NSZZ "Solidarność" - Tadeuszem Majchrowiczem wraz z Zastępcami. Wystawiono poczty sztandarowe Regionu, w składzie Zbigniew Pelczar, Urszula Berestecka i Barbara Kubaszczyk; oraz Organizacji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" w Krosno Glass. Sp. z o.o. i Organizacji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" w BWI Poland Technologies Sp. z o.o.

Po uroczystej liturgii, Przewodniczący ZR złożył na ręce Gwardiana Klasztoru Kapucynów w Krośnie - br. Michała Kiełbasy wyróżnienie "Zasłużony dla Regionu Podkarpacie NSZZ "Solidarność" przyznane Śp. O. Bogusławowi Piechucie. Następnie odbył się recital Leszka Habrata, który wykonał patriotyczne utwory Jacka Kaczmarskiego.

Po zakończeniu recitalu, na placu kościelnym przy "Murze Pamięci" dokonano zainstalowania Krzyża Internowanych, co uczynili Tadeusz Majchrowicz, wraz z O. dr-em Markiem Kreisem - synem internowanego Zdzisława Kreisa. Na koniec przewodniczący ZR nawiązał do uroczystości 37. rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych i 35. rocznicy zbrodni lubińskiej, jak również do odsłonięcia tablicy poswięconej kobietom internowanym w Gołdapi, wspominając przy tym nazwiska kobiet internowanych z naszego Regionu: Anny Krzanowskiej oraz Sławomiry Leśniak. Przywołał również cytat Św. Jana Pawła II: "Nie chciejcie Ojczyzny, która was nic nie kosztuje", dziękując przy tym za trud i poświęcenie osobom internowanym oraz ich rodzinom, które nasza Ojczynzna wiele kosztowała, ale miłość do niej i troska o jej dobro była priorytetem. Przewodniczący złożył również podziękowania dla ks. Andrzeja Chmury, dzięki któremu realizacja tego przedsięwzięcia była możliwa. Na koniec zacytował napis z muru stoczni: "Cierpliwość i praca da sukces Solidarności".

Po uroczystościach w Bazylice Kolegiackiej, Okręgowy Inspektor Pracy w Rzeszowie - Wiesław Łyszczek w towarzystwie Posła na Sejm RP - Piotra Babinetza złożył kwiaty pod pomnikiem Marszałka Józefa Piłsudskiego. Stanowiło to nawiązanie do przyszłorocznych obchodów 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, jak również 100. rocznicy utworzenia przez Marszałka Państwowej Inspekcji Pracy.

Pobierz aplikację Tygodnika Solidarność

Podkarpacki Związkowiec