Dziś mamy: środę, 20 stycznia 2021r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

ZENEK- DOBRY CZŁOWIEK I DOBRY POLAK

ZENON MICHAŁOWSKI

Przez długie lata związany z Niezależnym Samorządnym Związkiem Zawodowym „Solidarność”. Działalność polityczną rozpoczął w 1981 w Polskiej Partii Demokratycznej. Po wprowadzeniu stanu wojennego aktywnie zaangażował się w działalność opozycji antykomunistycznej. W latach 1984-1990 wchodził w skład Regionalnej Komisji Wykonawczej NSZZ „Solidarność”, koordynującej akcje podziemnych struktur opozycyjnych, natomiast w latach 1988-1990 był członkiem jawnej Rady Regionu Solidarności.
Po 1989 roku wspierał przemiany polityczne w Polsce. Organizował przedsiębiorców w ramach założonego przez siebie Gorzowskiego Towarzystwa Gospodarczego. Zasiadał w Radzie Regionalnej Akcji Wyborczej Solidarność, która w 1997 roku wygrała wybory parlamentarne. Wspierał inicjatywy powstające w środowisku skupionym przy Regionie Gorzowskim NSZZ „Solidarność”. Był m.in. członkiem Zarządu Stowarzyszenia Budowy Pomnika Marszałka Józefa Piłsudskiego w Gorzowie Wielkopolskim, odsłoniętego 11 listopada 2008, a także pomagał w odtworzeniu Białego Krzyża usytuowanego przy gorzowskiej Katedrze. Uczestniczył w uroczystościach rocznicowych, związanych w szczególności z walką o wolną Polskę. Ostatni raz 31 sierpnia 2020 roku we Mszy świętej i uroczystości zorganizowanej w 40. rocznicę powstania NSZZ „Solidarność”.