Dziś mamy: środę, 08 kwietnia 2020r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych

Po mszy kilkaset osób przemaszerowało ul. Górczyńską i Czartoryckiego do parku 750-lecia Gorzowa, gdzie odbyły się uroczystości z oprawą wojskową przy Obelisku upamiętniającym Żołnierzy Wyklętych. Na miejscu posadowienia obelisku, przy powiewających flagach państwowych, odśpiewano Mazurka Dąbrowskiego. Następnie głos zabrali, Wojewoda Lubuski Władysław Dajczak oraz Przewodniczący Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność Waldemar Rusakiewicz.
W dalszej części uroczystości odczytano tekst apelu pamięci, złożono wieńce i wiązanki kwiatów, zapalono znicze.
W gorzowskich obchodach Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych uczestniczyli również Europoseł Elżbieta Rafalska, Poseł na Sejm RP Elżbieta Płonka, komendanci i przedstawiciele służb mundurowych, przedstawiciele władz miejskich, przedstawiciele środowisk kombatanckich, przedstawiciele zakładowych organizacji związkowych NSZZ Solidarność, uczniowie i nauczyciele gorzowskich szkół, mieszkańcy miasta Gorzowa Wielkopolskiego.

Data Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych upamiętnia rocznicę wykonania przez funkcjonariuszy Urzędu Bezpieczeństwa wyroku śmierci na przywódcach Zarządu Głównego Zrzeszenia „Wolność i Niezawisłość”, która miała miejsce 1 marca 1951 r.  Tego dnia w więzieniu na Rakowieckiej w Warszawie rozstrzelani zostali: ppłk Łukasz Ciepliński, mjr Adam Lazarowicz, por. Józef Rzepka, kpt. Franciszek Błażej, por. Józef Batory, Karol Chmiel i mjr Mieczysław Kawalec. Uchwalenie Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych jest formą uczczenia ich walki i ofiary, ale także bólu i cierpienia, jakich doznawali przez wszystkie lata PRL i zapomnienia po 1989 roku.
Inicjatorem ustanowienia Uchwalenie Narodowego Dnia Pamięci był świętej pamięci Lech Kaczyński. Prezydencki projekt ustawy 6 lutego 2010 roku wpłynął do Sejmu a następnie 3 lutego 2011 roku Sejm uchwalił ustawę o ustanowieniu dnia 1 marca Narodowym Dniem Pamięci Żołnierzy Wyklętych.
„Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych ma być wyrazem hołdu dla żołnierzy drugiej konspiracji za świadectwo męstwa, niezłomnej postawy patriotycznej i przywiązania do tradycji niepodległościowych, za krew przelaną w obronie Ojczyzny”-  Lech Kaczyński.