Dziś mamy: czwartek, 04 czerwca 2020r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Protesty przed Castoramą w całej Polsce

Władze Związku zwolnienie będących pod szczególną ochroną członków komisji uznały za rażące złamanie prawa i określiły działanie pracodawcy mianem szykanowania pracowników za prowadzenie działalności związkowej.
Żądamy natychmiastowego i bezwarunkowego przywrócenia bezprawnie zwolnionych do pracy na dotychczasowych stanowiskach i na dotychczasowych warunkach, oraz wyciągnięcia konsekwencji dyscyplinarnych w stosunku do osób, które dopuściły się tak bezpardonowych antyzwiązkowych działań w tej firmie. Naruszają one w sposób bezpośredni zarówno polskie prawo (w tym konstytucję), jak i prawo międzynarodowe. Wcześniejsza reakcja związku na łamanie prawa  -wysyłanie pism do władz Castoramy w Polsce i Anglii nie spowodowały wycofania z konfrontacyjnego stylu zarządzania.
Dlatego dzisiaj przed 79 sklepami Castoramy w całej Polsce odbyły się protesty. Również w Gorzowie w sklepie przy ul. Czartoryskiego klientów informowaliśmy o bezprawiu panującym w Castoramie.
Młodzi ludzie zapisują się do związków zawodowych i za to zostają wyrzuceni z pracy. To skandal, że Castorama, jako międzynarodowa korporacja nie przestrzega prawa pracy i konstytucji. To sytuacja kuriozalna.  Zarząd Castoramy nie wie z kim zadarł. My nie odpuścimy, zwolnieni ludzie zostaną przywróceni do pracy. Castorama powinna wiedzieć, że prowadzi działalność w kraju cywilizowanym, gdzie obowiązują pewne normy i standardy. Uruchomimy wszystkie działania prawne i nieprawne. Na pewno tej sytuacji nie odpuścimy, na tym polega solidarność.