Dziś mamy: niedzielę, 15 września 2019r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

30.08-1.09.2019 Obchody Święta Solidarności i Wolności oraz rocznica Wydarzeń Gorzowskich z 1982 r.

Dzień Solidarności i Wolności – polskie święto państwowe, obchodzone co roku 31 sierpnia w rocznicę porozumień sierpniowych, ustanowione w celu upamiętnienia historycznego zrywu Polaków do wolności i niepodległości z 1980 roku, który zapoczątkował proces upadku komunizmu i wyzwolenia narodów Europy Środkowej i Wschodniej. Punktem kulminacyjnym Sierpnia 1980 było podpisanie porozumień kolejno - w Szczecinie (30 sierpnia), w Gdańsku (31 sierpnia) i w Jastrzębiu-Zdroju (3 września). Za symboliczną datę święta przyjmuje się dzień 31 sierpnia - podpisanie porozumienia w Gdańsku.

Dzień 31 sierpnia został ustanowiony świętem państwowym przez Sejm RP w dniu 27 lipca 2005. Święto było obchodzone po raz pierwszy w 25 rocznicę porozumień sierpniowych w dniu 31 sierpnia 2005. Święto Solidarności i Wolności  nie jest dniem wolnym od pracy (mamy nadzieję, że to się niedługo zmieni).

Obchody Naszego Święta rozpoczęły się w piątek 30 sierpnia w auli Elektrociepłowni Gorzów Wlkp. (kolebce Gorzowskiej Solidarności) Delegaci Zarządu Regionu Gorzów NSZZ Solidarność i zaproszeni goście wzięli udział w debacie historycznej i wysłuchali wykładu prof. Dariusza Aleksandra Rymara, dyrektora Archiwum Państwowego w Gorzowie Wlkp. na temat „Karnawału Solidarności” oraz „Wydarzeń Gorzowskich z 1982 r.”  oraz obejrzeli film  "Opór" dokumentujący wydarzenia z Gorzowa z  31.08.1982 r.  Zasłużeni dla NSZZ Solidarność Regionu Gorzowskiego otrzymali wyróżnienia.

Po południu w Teatrze Gorzowskim wręczono również odznaczenia państwowe.

W sobotę 31 sierpnia 2019 r. na Starym Rynku odprawiona została msza święta polowa, której przewodniczył bp. T. Lityński.  Po mszy odbył się  uroczysty apel z ceremoniałem wojskowym, a następnie złożono wiązanki kwiatów  pod Białym Krzyżem Solidarności.

Następnie uczestnicy uroczystości udali się na skwer u zbiegu ulic: Chrobrego i Sikorskiego , gdzie dokonano uroczystości odsłonięcia tablicy pamiątkowej, od dzisiaj skwer będzie nosił nazwę: "Skwer 31 Sierpnia 1982 r.

Później odbyła się rekonstrukcja historyczna przedstawiająca demonstrację z 31 sierpnia 1982 r.

Sponsorem rekonstrukcji była PGE Energia Ciepła S.A. Oddział Elektrociepłownia w Gorzowie Wielkopolskim.

Zebrani mogli też podziwiać ewolucje samolotów Wojska Polskiego nad centrum Gorzowa. Uroczystości na Placu Katedralnym zakończył koncert „Klęska, Walka, Chwała” w wykonaniu Orkiestry Wojskowej z Żagania. Stoisko Poczty Polskiej oferowało uczestnikom pamiątkowe karty i znaczki pocztowe z okolicznościowym datownikiem.

Obchody rocznicowe zakończył niedzielny koncert zespołu Perfect.

7 września odbędzie się jeszcze XXI Bieg Solidarności.

Sponsorzy biegu:
Budnex, Mestil, Enea Operator, Domy BW, Komisje Zakładowe: Stilon, Poczty Polskiej, Oświaty, PWiK.