Dziś mamy: piątek, 19 października 2018r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Odsłonięto pomnik Kapelana Gorzowskiej Solidarności

W uroczystościach na Placu Katedralnym wzięli udział m.in. członkowie i sympatycy Solidarności, przedstawiciele policji, poczty sztandarowe NSZZ Solidarność, organizacji kombatanckich i społecznych oraz zaproszeni goście, a wśród nich m.in. marszałek senior Kornel Morawiecki, minister rodziny Elżbieta Rafalska, poseł Jarosław Porwich, wojewoda Władysław Dajczak, prezydent Gorzowa Wlkp. Jacek Wójcicki. Na plac przy katedrze przyszli także mieszkańcy, zwłaszcza ci, którzy mieli okazję bliżej poznać księdza prałata Witolda Andrzejewskiego.

Odlana z brązu postać duchownego stanęła w pobliżu Białego Krzyża znajdującego się przy murach katedry. Krzyż ten jest także nazywany Krzyżem Solidarności i symbolizuje wiarę i walkę o wolność mieszkańców Gorzowa.

„Inicjatorem budowy pomnika ks. Andrzejewskiego był Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność. Po śmierci ks. Witolda Andrzejewskiego zrodził się pomysł, by upamiętnić tą wspaniałą postać. Pomnik stoi w bardzo istotnym miejscu dla Gorzowskiej „Solidarności”, bo w miejscu, gdzie odbywamy różne uroczystość związane z powstaniem „Solidarności”, z rocznicą stanu wojennego.Jestem przeszczęśliwy. Udało nam się. Pomnik stoi, jest też tablica informacyjna” – powiedział Przewodniczący Gorzowskiej Solidarności Waldemar Rusakiewicz.

„To ważne by pamiętać o czasach Solidarności i ludziach, którzy wówczas zmieniali Polskę” – mówił nam marszałek senior Kornel Morawiecki.

„Był to wielki człowiek, który dość często mnie dyscyplinował” - wspominał z uśmiechem poseł Jarosław Porwich z koła poselskiego „Wolni i Solidarni”.

„To jest utrwalenie pamięci o wybitnym kapłanie, który w Gorzów wrósł, i którego brak ciągle odczuwany. Na pewno największą stratę poniosła „Solidarność” i dzisiaj to ona doprowadziła do odsłonięcia tego pomnika. Myślę, że ciągle takiego autorytetu jakim był Witold dla nas wszystkich, jako ksiądz, kapłan, ciągle nam bardzo też brakuje" – powiedziała uczestnicząca w uroczystościach minister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska.

Tej doniosłej uroczystości towarzyszył bardzo silny wiat, jak stwierdził bp. T.Lityński pierwszy raz miał okazję prowadzić mszę Św. w takich warunkach -zaapelował o jak najszybszą odbudowę Katedry.