Dziś mamy: środę, 12 grudnia 2018r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

38. Rocznica Porozumień Sierpniowych

Pokaz filmu dokumentalnego „Opór. Gorzowski Sierpień ‘82” i uroczysta msza święta złożyły się na gorzowskie obchody 38. rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych. W tym mieście zbiegają się one z obchodami rocznicy innego wydarzenia – masowych wystąpień gorzowian przeciwko władzy z 1982 r. 31 sierpnia 1982 roku w Gorzowie miała miejsce duża demonstracja, a okazją była druga rocznica podpisania Porozumień Sierpniowych. Podziemie gorzowskie wezwało do udziału w niej mieszkańców miasta. Wokół Katedry zgromadziło się około 5 tys. ludzi. Odśpiewano hymn państwowy i pieśni patriotyczne. Była wspólna modlitwa. Krótko potem do akacji wkroczyła Milicja Obywatelska a zamieszki trwały kilka godzin i ogarnęły różne części miasta. ZOMO użyło armatek wodnych i gazu łzawiącego. Milicja zatrzymała 137 osób, a po kolejnych dniach liczba ta wzrosła do 202. W związku z tymi wydarzeniami 26 osób zostało skazanych na kary do czterech lat więzienia. W okresie stanu wojennego było to jedno z największych wystąpień przeciwko komunistycznej władzy, do jakich doszło w zachodniej części Polski. Tegoroczne obchody rocznicowe otworzył przedpremierowy pokaz półgodzinnego filmu dokumentalnego pt. „OPÓR. Gorzowski Sierpień ’82” wyprodukowanego przez TVP 3 Gorzów Wlkp.  Obraz powstał we współpracy z Archiwum Państwowym  i Delegaturą IPN w Gorzowie. Autorem scenariusza jest dziennikarz gorzowskiego oddziału TVP Wojciech Turczyński. W filmie o największym wystąpieniu gorzowian przeciwko władzy po 1945 r. opowiadają w nim nie tylko historycy, ale także uczestnicy zdarzeń.  Dwoje z nich przekazało unikatowe fotografie, które udało im się zrobić podczas zajść.  „Dzięki relacjom świadków tamtych wydarzeń, ludzi ówczesnej opozycji, a także komentarzowi historyków można lepiej zrozumieć tło tego konfliktu i poznać sam przebieg zajść w Gorzowie, a także dowiedzieć się jak duża była skala represji.   Po projekcji filmu, uczestnicy obchodów przenieśli się przed Biały Krzyż stojący przy murach gorzowskiej katedry. Tam odbyła się msza święta w intencji Ojczyzny pod przewodnictwem biskupa Pawła Sochy. Po mszy były okolicznościowe wystąpienia, złożono wiązanki kwiatów i zapalono znicze przed Białym Krzyżem symbolizującym wiarę i walkę o wolność mieszkańców Gorzowa. Nazywany on jest także „Krzyżem Solidarności”. O tamtych wydarzeniach, traktuje reportaż Zbigniewa Bodnara. Kliknij na poniższy link.