Dziś mamy: piątek, 25 maja 2018r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Obchody 78. Rocznicy Zbrodni Katyńskiej w Gorzowie

13 kwietnia 2018 r. w Gorzowie obchody rozpoczęły się od Mszy Świętej w kościele pw. Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski, której przewodniczył Biskup Paweł Socha. Następnie uczestnicy uroczystości udali się na Cmentarz Komunalny pod Pomnik „Krzyż Ofiar Katynia”. Tam w towarzystwie wojskowej asysty honorowej, pocztów sztandarowych, przybyłych gości oraz członków stowarzyszenia „Rodzina Katyńska” z całego regionu odbyły się uroczystości. Do uczestników obchodów w Gorzowie Wielkopolskim listy skierowali Minister Obrony Narodowej Mariusz Błaszczak oraz Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Rafalska.
Dla uczczenia pamięci ofiar Zbrodni Katyńskiej oczytano apel pamięci oraz wystrzelono salwę honorową. Następnie przybyli delegacje oraz goście złożyli pod Pomnikiem „Krzyż Ofiar Katynia” kwiaty i znicze.
W obchodach uczestniczył Przewodniczący Zarządu Regionu Waldemar Rusakiewicz wraz z pocztem sztandarowym.