Dziś mamy: wtorek, 19 czerwca 2018r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Działacze „Solidarności” z Regionu Gorzowskiego odznaczeni Krzyżem Wolności i Solidarności

Dziękujemy państwu za poświecenie, za działania pełne wyrzeczeń, często obarczone bardzo dużym ryzykiem utraty życia, zdrowia i wolności.  Sprzeciwiliście się państwo komunistycznej dyktaturze, narażając się na represje. Jednocześnie napisaliście państwo piękną historię, wpisując się w historię Polski i historię polskiego narodu – powiedział po wręczeniu odznaczeń dyrektor Oddziału IPN w Szczecinie dr Paweł Skubisz.
Krzyż Wolności i Solidarności został ustanowiony przez Sejm 5 sierpnia 2010 roku. Po raz pierwszy przyznano go w czerwcu 2011 roku przy okazji obchodów 35. rocznicy protestów społecznych w Radomiu. Krzyż nadawany jest przez Prezydenta RP, na wniosek Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej, działaczom opozycji wobec dyktatury komunistycznej, za działalność na rzecz odzyskania przez Polskę niepodległości i suwerenności lub respektowanie praw człowieka w PRL. Źródłem uchwalenia Krzyża Wolności i Solidarności jest Krzyż Niepodległości z II RP.
Witold Włodzimierz Bednarz
Jan Czarnecki