Dziś mamy: poniedziałek, 16 lipca 2018r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Obchody 36. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego

Stan wojenny bezprawnie narzucony 13 grudnia 1981 roku, był zamachem pezetpeerowskich elit partyjnych i wojskowych na polskie społeczeństwo. Nadzieja, którą żyli Polacy od sierpnia 1980 roku i lata zmagań o autentyczną wolność Polski, wojskowym terrorem zostały wrzucone do ulicznych koksowników i rozjechane czołgami. Aresztowania, godzina milicyjna, uzbrojone oddziały wojska i milicji oraz ograniczenia swobód Polaków, nękanie, upokorzenie, strach i propaganda, manifestacja pogardy, to obraz Polski od 13 grudnia 1981 roku. Wcale nie tak dawno, nie aż tak dawno, a pomimo, że żyją miliony Polaków, którzy doświadczyli tamtych dni, wielu pomarło w swej tożsamości i zbiorowej wartości wspólnego znaku: Orła i Biało-Czerwonej!
Mówił Przewodniczący Zarządu Regionu Waldemar Rusakiewicz, który podziękował wszystkim świadkom i ofiarom tamtych dni, haniebnego czynu władz reżimowych przeciwko Polakom. „ Dziękuję za obecność za narodową odpowiedzialność i udział w manifestacji solidarności oraz pamięć o ofiarach stanu wojennego- mówił dalej”.